.

.

torsdag den 16. juli 2015

"En mand der hedder Ove" af Frederik BackmanTitel: En mand der hedder Ove
Forfatter: Frederik Backman
Serie: -
Forlag: People's Press
Sider: 357
Sprog: Dansk
Stjerner: 5/5


Ove er en mand, der vil dø. Han har ikke lyst til at være mere efter konen Sonja er død. Ove bestemmer sig for at begå selvmord, men det er ikke altid lige let, når naboen bakker ind i ens bed eller falder ned fra sit tag...
Når alt kommer til alt er Ove en mand, der ved, hvad der er rigtigt og forkert. Men det er ikke altid lige let at få gennemført, hvad der er ret og rimeligt i denne verden, når man hedder Ove...


Er der en bog, som alle i min omgangskreds har snakket om det seneste år, så er det "En mand der hedder Ove". Jeg troede ikke på noget af det, der blev sagt. Normalt læser jeg ikke "almindelige romaner", jeg er meget genre-læser. Derfor lod jeg denne bog passere og følte ikke, at jeg var gået glip af noget stort. Men så fik min mor bogen i gave. Og hun skraldgrinede, græd og sms'ede i tide og utide om hendes nye bekendtskab: En mand der hedder Ove.
Da hun ringede klokken 7 en morgen fuldstændig grådkvalt, var jeg selv nødt til at starte på bogen! Det tog mig 3 dage, så havde jeg hørt 10 timers lydbog, der fik mig til at grine og græde på en og samme tid nærmest gennem hele bogen!


Ove er nok en af de bedste karakterer, jeg har oplevet i en bog. Han er så karikeret og samtidig har han så megen kant, at man aldrig finder en så genial sammensætning igen. Ove er en ordenens mand, der holder øje med, om bilerne nu har holdt på P-pladsen længere end de 24 timer, det er tilladt, og han skal liiiige tjekke, om døren er låst hele 3 gange. Ove er en mand, der har beskrivelser af alt, ikke mindst personerne i hans liv. Et glimrende eksempel er en kvinde på vejen, der går tur med sin "vinterstøvle med øjne" (aka en lille hund med megen pels). 
Ove er så komisk og samtidig en tragisk skæbne, som man kun kan elske af hele sit hjerte! Ove er en person, som aldrig nogensinde slipper én igen!

Backmans måde at skrive på er intet andet end unik! Hele kompositionen af bogen og af Oves karakter og gøremål er så hylende morsom, at man er sikker på, at hele bogen er ren komik. Umiddelbart efter de første kapitler går det dog op for læseren, at denne bog også gemmer på en hjerteskærende historie om en mand, der bare aldrig fik det liv, han troede, han skulle have. Det kræver en mester af en skribent for at kunne skrive netop denne historie, og hvor er jeg lykkelig for, at Backman ikke har gået og gemt på denne vidunderlige bog!


En mand der hedder Ove er nok den bedste bog, jeg har læst i år so far. Den er magisk, morsom og myrdende realistisk i sin portrættering af den sure, gamle mand, der bor længere nede af gaden: En mand der hedder Ove er en historie om kærlighed, død og drømme. Og den behandler alle 3 emner til perfektion og efterlader sin læser i en tilstand af sorg og lykkerus på én og samme tid!

6 kommentarer:

 1. So true! Det er en helt fantastisk bog, jeg var ihvertfald solgt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg lytter nu til Britt Marie! Den er ikke lige så god men den er virkelig også hyggelig!

   Slet
 2. Det er simpelthen sådan en fantastisk bog! Og man kan virkelig på ingen måde lade være med at komme til at holde af Ove :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er lykkelig for, at jeg fik den læst trods alt! Sikke en smuk bog!

   Slet
 3. Ih, hvor er jeg glad for, at den står og venter i min reol. Den vil jeg se frem til at læse. Skøn anmeldelse!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor dejligt at anmeldelsen har givet dig lyst til at læse bogen :D håber du vil elske den!!

   Slet