.

.

søndag den 21. juni 2015

"Tidsfangen" af Gry Pil Lund Ranfelt

  
Titel: Tidsfangen
Forfatter: Gry Pil Lund Ranfelt
Serie: -
Forlag: Egolibris
Sider: 416
Sprog: Dansk
Stjerner: 3/5


Denne bog er stillet til rådighed af forfatteren.

Louise er fanget i tiden. Hver gang, hun fylder 22, går hun tilbage og starter forfra. Hun looper, og bogen starter i Louises 6.loop. Hun forsøger desperat at finde en vej ud af evigheden, og hun er sikker på, at der må være andre som hende.

Forfatteren Gry Ranfelt kontaktede mig og spurgte, om jeg ikke ville læse hendes bog. Er der noget, jeg elsker som bogblogger, er det, når forfatterne ved, at vi er derude og lever og ånder for at læse deres værker. Genren var lige mig, så selvfølgelig sagde jeg ja. 
Hvorfor jeg ikke liiiige læse bagsideteksten (det gør jeg ellers altid!) i dette tilfælde, vides ikke, og det var faktisk først på side 200, at det gik op for mig, at det burde jeg nok: Jeg havde bildt mig ind, at jeg sad og læse en sci-fi bog, og derfor var der en del elementer, jeg manglede. 


Men denne bog er ikke en sci-fi roman som Hunger Games eller Divergent: Den er en socialrealistisk roman med sci-fi-elementer! Det skulle jeg helt klart have bidt mærke i, for det ville have gjort de første 200 sider "bedre", meningen ville i hvert fald have været der i langt højere grad. Ikke desto mindre er denne bog et dejligt, friskt pust til YA-litteraturen i Danmark!
Bogen arbejder med temaer som medmenneskelighed, livets mening og ikke mindst hvad vi vil opnå med den tid, vi er her. 


Louise er her af mange omgange. Hun kan gøre alt og intet for dem omkring hende, og det gør hun bestemt også. Personligt synes jeg, at Louise var et meget egoistisk menneske, og jeg brød mig bestemt ikke om hendes måde at udnytte sine omgivelser for at få det, HUN ville have. Hvorfor ikke bare bruge ét loop på at gøre verdenen til et bedre sted? Louise er voksen i et barns krop, og desværre bruger hun sin viden og visdom, så hun fremstår arrogant og bedrevidende.
Det er tydeligt, at Louise har haft brug for at have en hård attitude for at kunne overleve den triste skæbne, hun er blevet tildelt, men alligevel synes jeg ikke, at det retfærdiggør hendes opførsel over for sine medmennesker.
Om hun er en direkte dislikable karakter, ved jeg ikke, for jeg forstår godt hendes motiver, men lad os sige det sådan, at jeg ikke synes, hun er den bedste Tidsfange i bogen...


"Tidsfangen" kræver, at man er dybt koncentreret de første 100 sider. Der sker rigtig mange ting, og som læser skal man "lære", hvordan loops fungerer, og hvordan de forskellige personer er i de forskellige loops. Når man har fået styr på dette, er bogen dog meget fængende, og jeg synes, at tematikkerne er så fede at se i YA-litteratur!
Gry Ranfelt har her skrevet en YA-bog, der vil noget mere, og den er socialrealistisk på niveau med bøger som Nordkraft eller Afrika-trilogien af Ejersbo. Jeg glæder mig meget til at læse andet af hende.

2 kommentarer:

 1. Tusind tak for anmeldelsen, Xenia :) Jeg elsker alle folks forskellige reaktioner på Louise. En anden anmelder skrev til mig, at hun "ikke forstod, hvorfor folk var så hårde ved Louise. Hun har jo ikke gjort noget galt", hvilket var enormt spændende at høre. Generelt har jeg haft vidt forskellige reaktioner på karaktererne.
  Jeg er meget beæret over din ros og giver dig ret i, at det er en af de bøger, hvor bagsiden hjælper lidt på vej. (Dog kan man argumentere at forfatteren, *hrm hrm* har en pligt til at sørge for, det ikke er nødvendigt :)

  Kh
  Gry

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er jeg glad for at anmeldelsen kan bruges! Og jeg kan virkelig godt se hvad den anden anmelder mener, jeg tror bare jeg bed mig fast i, hvad Lett sagde om hende ;)

   Slet