.

.

onsdag den 10. juni 2015

"The Wizard of Oz" af L. Frank Baum
Titel: The Wizard of Oz
Forfatter: L. Frank Baum
Serie: The Wizard of Oz
Forlag: Penguin
Sider: 190
Sprog: Engelsk
Stjerner: 5/5


Dorothy kommer på mystisk vis til landet Oz: Et magisk land med mystiske væsner, men hun ønsker kun at komme tilbage til sin tante og onkel. Den eneste, der har kræfter nok til at hjælpe hende, er den store troldmand Oz. Derfor må Dorothy rejse tværs over landet med sine nye venner for at komme tilbage til menneskernes verden. 

" 'Come along, Toto,' she said. 'We will go to the Emerald City and ask the great Oz how to get back to Kanas.' "

Første gang, jeg hørte om Dorothy, tinmanden, fugleskræmslet og løven, var da jeg så filmen, som også er blevet til en musical. Jeg var solgt til den skønne historie om den søde pige, der var fortabt i Oz og nu skulle på en farefuld færd for at komme tilbage til den verden, hun kendte. Udover Dorothy var hendes gæve venner et hjerteligt og yndigt bekendtskab, der gjorde filmen endnu bedre.
Derfor havde jeg ret høje forventninger, da jeg satte mig ned og læste bogen til forårets readathon. Mange havde sagt, at bogen for dem var barndom, lykke og grin. Derfor håbede jeg også, at den kunne blive det for mig.
Bogen er nu en af mine absolutte yndlingsbøger, både som børnebog og klassiker (på trods af at jeg ikke har læst flere klassikere, end der kan tælles på én hånd). Bogen minder mig så meget om "Alice i Eventyrland", netop fordi Dorothy er den "normale" pige, der kommer til en anden verden og skal finde en måde at komme hjem på. I landet Oz møder hun mange skøre, uhyggelige og kærlige væsner, som hun skal rejse på eventyr med, og bogen er et kort men hjertevarmt eventyr fra den bedste skuffe.


" 'I understand how you fell,' said the little girl, who truly felt sorry for him. 'If you wil come with me I'll ask Oz to do all he can do for you.' "

Dorothy er bogens hovedperson, og hun minder på mange måder om Alice i "Alice i Eventyrland". Hun er en klog pige, der har idéer til lidt af hvert samtidig med, at hun er et sandt barn: Der stilles ikke store spørgsmål ved, at der findes en magisk verden som Oz, og selvom hun undrer sig over de mange magiske væsener, er det vidunderligt, hvordan Dorothy giver læseren mulighed for at sluge al magien sammen med sig. 
Hun er en klassisk hovedperson i et eventyr: Dorothy skal redde os fra den onde heks fra Øst, og hun forstår slet ikke, at hun får denne opgave på sig, netop fordi hun "jo bare er en lille pige". Derfor har Dorothy de bedste hjælpere hos sig: Den kojun-agtige løve, tinmanden uden hjerte og fugleskræmslet uden hjerne: Alle har de ting, de mangler og ønsker sig, og derfor tager de med Dorothy på rejse. 
Bogen er en anderledes og lattermild dannelsesrejse for alle 4 karakterer, og sammen kan de klare alle farer, og som læser er man ikke et sekund i tvivl om Baums vision med bogen: Alle kan finde mod, hjerte, viden og finde hjem, når de har allermest brug for det.


"The Wizard of Oz" er et sandt eventyr, og fortællingen besidder alt, som eventyr kræver: Der er magi, der er skønne væsner og ikke mindst en verden, man bare vil vide mere og mere om. Oz er et vidunderligt sted, og jeg kan godt forstå, at L. Frank Baum har lavet fortsættelser til denne bog, for der er så mange spørgsmål om landet Oz, når man er færdig med den første bog. Jeg skal i hvert fald læse de næste i serien, det er der ingen tvivl om! 
Bogen er en børnebog, men det gør jo ingenting, for er der noget, voksne mennesker lærer af, er det børnelitteratur! Der er moraler, dannelse og kærlighed i børnebøger, som man sjældent finder i voksenlitteratur, og jeg tror, at det er grunden til, at mange voksne søger tilbage til de bøger, de husker fra deres barndom. Denne bog er har ikke været en del af min opvækst, men den skal helt klart være en del af mine børns!


"The Wizard of Oz" er en så skøn bog, som jeg er lykkelig for at eje og nu have stiftet bekendtskab med. Når jeg føler mig modløs eller trist, vil jeg blot tænke mig til Oz, hvor man kan alt, blot man har sine allerbedste venner hos sig. Det er nemlig dét, denne bog kan: Den kan give mod, glæde og håb til dem, der mangler det allermest; ligesom til løven, fugleskræmslet og tinmanden. 

1 kommentar:

  1. Det er godt nok mange år siden jeg læste denne bog, og efter din anmeldelse får jeg helt lyst til at læse den igen :)

    SvarSlet