.

.

fredag den 12. juni 2015

"Playlist For the Dead" af Michelle Falkoff


Titel: Playlist For the Dead
Forfatter: Michelle Falkoff
Serie: -
Forlag: Harper Teen
Sider: 272
Sprog: Engelsk
Stjerner: 4/5


Sam vågner og finder sin bedste ven, Hayden, død. Hayden har begået selvmord om natten, og Sam aner ikke, hvad der er sket. Da han finder Hayden, finder Sam også en spilleliste, med et brev fra sin bedste ven, hvor der står: "For Sam - Listen and you'll understand". Sam bestemmer sig for at finde ud af, hvorfor hans ven begik selvmord, og han vikles ind i et mysterium, han får svært ved at overskue.

Jeg hørte om denne bog i januar, og jeg købte den, så snart det gik op for mig, at den fandtes. Idéen lød så meget som "Døde piger lyver ikke", som er en af mine absolutte yndlings ungdomsbøger, og som jeg har genlæst mange gange efterhånden. Jeg ELSKER idéen om, at en død efterlader sin grund til selvmord, og derfor har jeg ventet med længsel på at læse denne bog (Den blev nemlig gemt til dette forårs readathon). 
Bogen havde så mange af de ting, som jeg havde glædet mig til og forventet, og samtidig kunne den gøre noget nyt, hvilket var vidunderligt.
Jeg ved ikke, hvad det er med mig og emnet selvmord, men jeg finder det utroligt spændende i litteratur, og jeg elsker, når forfattere tør skrive om det og gøre det på spændende måder: Det må man sige, at Michelel Falkoff gør med denne bog.
Historien handler om Hayden, for det er hans motiv og historie, der skal afklares, men samtidig handler den om Sam, der skal gennem sin sorg over at miste sin bedste ven men også se sine egne dæmoner i øjnene.Sam er bogens fortæller og hovedperson. Han er en dreng, der ikke passer ind nogle steder, og netop derfor passede ham og Hayden så godt sammen: Begge elskede at spille computer hele dagen og gå ned i den lokale comic book store. Nu er Sam alene og vil gøre alt for at finde ud af, hvorfor hans ven begik selvmord. Det er hurtigt for læseren at finde sympati for Sam: Hvem vil ikke holde af én, der står helt alene tilbage i verdenen og ikke aner, hvad han skal gøre ved det hele?
Med spillelisten i ørerne forsøger Sam at finde grunden til Haydens selvmord, og efterhånden, som han kommer tættere ind til sagens kerne, må han indse, at han selv har nogle udfordringer, der ikke er blevet bearbejdet. 
Det er en genial måde både at få Sam selv men bestemt også Hayden i spil.
Idéen med en spilleliste er en rigtig god idé. Hvert kapitel "hedder" en sang, og på Spotify kan man endda finde spillelisten (Den hedder bogens titel), så man kan gøre den, mens man læser. Det gjorde jeg personligt, og det gav læsningen en helt anden form for stemning men også dimenssion, fordi man var i handlingen sammen med Sam på en helt anden måde. Sangene er velvalgte til kapitlernes temaer men også rent symbolsk. Der er nogle geniale tekster i mellem, og det giver så god mening, især når man kender slutningen på bogen. 
Desværre havde jeg gættet slutningen på bogen, og derfor var de sidste 50 sider ikke så nervepirrende for mig, som de kunne have været. Er man dog en af de heldige, der ikke gætter, hvordan alt hænger sammen, er jeg sikker på, at man vil sidde med et overrasket udtryk, når de sidste brikker falder på plads, og man vil ikke kunne andet end at elske denne bog!

1 kommentar:

  1. Fin anmeldelse!
    Denne bog lyder så god og så er den altså også ret flot! Must reeeeead...

    SvarSlet