.

.

torsdag den 26. marts 2015

"We Were Liars" af E. LockhartTitel: We Were Liars
Forfatter: E.Lockhart
Serie: -
Forlag: Delacorte Press
Sider: 225
Sprog: Engelsk
Stjerner: 3/5


Cadence er en Sinclair: Hun kommer fra en velhavende familie, og der stilles store krav til hende. Hendes familie ejer en ø, hvor de hvert år holder sommerferie, men den 15.sommer sker der noget: En ulykke rammer Cadence, så hun mister hukommelsen og minderne omkring denne sommer. Hun beslutter sig for at bruge denne sommerferie på at genfinde sine minder, men sandheden er ikke altid det bedste...

Jeg havde hørt SÅ meget godt om denne bog. Alle roste den, og jeg kunne slet ikke vente med selv at læse den. Da jeg gik i gang med bogen, var jeg sikker på, at den ville komme på min liste over yndlingsungdomsbøger, og jeg må desværre sige, at det ikke kom til at ske. Jeg kendte intet til bogen, da jeg begyndte på den, og selvom det er måden at læse den på, hvis du spørger flertallet, forvirrede det mig enormt meget!
Cadance har som nævnt hukommelsestab og sætter sig for at finde ud af, hvad der skete den sommer, hvor uheldet ramte hende. Sammen med Cadance skal man som læser samle små 'ledetråde' og forstå, hvad der er sket. Som læser sidder man med så mange spørgsmål og gætterier, og jeg kan sagtens se, at det er meningen, at man skal kunne sætte sig i Candences sted, men i stedet forvirrer det mig og gør læsningen træls.


 Den første lange del af bogen (nok de første 130 sider) var ikke specielt spændende, og jeg savnede, at der skete noget. Det er først, da Cadance begyndte at kunne huske, at handlingen tog til for mig, og det var dér, magien kom! Spændingen tog til, og jeg kunne slet ikke stoppe med at læse. Jeg glemte nærmest al den forvirring og frustration, jeg havde oplevet op til det tidspunkt, fordi at bogen nu blev en 5stjernet oplevelse!

Cadance er bogens hovedperson, og det er hende, der fortæller historien. I starten havde jeg meget svært ved at sige, hvad jeg syntes om hende, fordi hun egentlig bare "var". Jeg synes ikke rigtigt, at hun gjorde andet end at være sammen med familien på øen, spørge til uheldet og være forelsket i fyren Gat, som også holder ferie på øen. Dog blev jeg gladere og gladere for hende som person. Cadance begynder langsomt fokusere på alle de dynamikker, der er i den perfekte Sinclair-familie, og det er enormt spændende at læse hendes iagttagelser og tanker omkring familien og de glansbillede, de gerne vil være. Alle familier har deres problemer, men den måde, de beskrives på i bogen gennem Cadance, er fantastisk!

Sproget skulle jeg bestemt vænne mig til. E.Lockhart har sin helt egen skrivestil, og det tog en del sider, før jeg fandt et flow i min læsning, men når først jeg forstod meningen med det hele, var det fantastisk at læse denne bog! Den måde, som Lockhart beskriver er både malerisk, nøgtern og fyldt med kærlighed. Der er alle følelser i spil i det sprog, hun benytter, og det er helt klart med til at tilføje liv til hendes karakterer!


Det er sikkert enormt svært at finde ud af, hvad jeg synes om "We Were Liars". Det kan jeg godt forstå, for jeg ved det faktisk ikke helt selv: Den første lange del af bogen var forvirrende, den fangede mig ikke, og jeg var ærgerlig over, at jeg havde købt denne bog. Men pludseligt skete der noget, som greb mig. Der skete en udvikling, jeg ikke havde set komme, og jeg var nødt til at få den FANTASTISKE slutning med.
Derfor: Læs den. Dan dit eget indtryk og fortsæt med at læse! For det bliver virkelig godt til sidst!

2 kommentarer:

 1. Slutningen er helt klart det bedste, men gad vide, hvilken oplevelse man får, når man læser den anden gang, velvidende om, hvad der sker til slut?
  Tænker så ofte, at jeg bør finde ud af det, men tvivler alligevel på at det ændrer noget, for havde mange af de samme oplevelser med den, som du netop nævner.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nadia, jeg tror også, at der skal gå et stykke tid, inden jeg genlæser den, men jeg tror bestemt, at der er mange ting, der pludseligt giver mening. Mange siger, at den blev SÅ meget bedre af det i hvert fald :D

   Slet