.

.

tirsdag den 24. marts 2015

"Du er ikke en bogelsker"


Jeg kan tydeligt huske de dårlige dage i mit liv. Især i min tidlige ungdom. Når jeg var ked af det eller slet ikke kunne finde trøst hos andre mennesker eller min halvfede kanin, læste jeg i bøger. På hylden tog jeg noget velkendt og magisk ned, så jeg sikrede mig, at jeg havde et sted, jeg kunne gemme mig; et sted jeg kunne finde et helle.
Bøger som Harry Potter eller Maria Hirses selvbiografier var tyndslidte og blev lånt på biblioteket hele tiden. Det var bøger, der tog mig med til fortryllede verdener, jeg ville give alt for at være en del af, og det var bøger, der mindede mig så meget om mit eget liv og mine egne tanker. 


 Men de seneste år er læsning ikke blevet brugt som et helle på samme måde. Bestemt er læsning hyggeligt, og når jeg sætter mig med en bog og en skøn kop te, er jeg i Himlen. Jeg elsker at bruge lange bus- og togture på at begrave mig i en god bog, fordi det virker som terapi for mig. Og 2 af årets bedste dage er til readathon, hvor jeg kan dedikere 24 timer til læsning.
Bøger vil altid være en stor del af mit liv, og jeg befinder mig bedst på et bibliotek, hvor jeg nostalgisk kan betragte helt gamle udgaver af bøger med slidte sider, gamle æselører og noter på hver enkelt side. Bøgerne der vidner om historie og om at være blevet brugt og elsket af mange andre. Jeg befinder mig bedst i en bogbutik, hvor jeg kan betragte alle de smukke bøger, der netop er udkommet eller finde gamle kendinge. Der kan jeg gå rundt med min Goodreads-app og scanne de bøger, der skal på min to-read liste. At slippe mig løs i en bogbutik er som at slippe et barn løs i en slikforretning. Jeg elsker det. Og jeg vil ikke undvære den følelse for noget i hele verdenen. 

Men det er ikke altid, at jeg vælger læsning. Tværtimod. Ofte vælger jeg læsning fra til fordel for en tv-serie eller reality (ja, jeg ser reality fordi det er så dejligt afslappende!). Når jeg kommer hjem efter en lang arbejdsdag eller jeg har en af de dage, hvor jeg ikke magter at komme ud fra lejligheden, så er det enormt sjældent, at jeg vælger at bruge læsning til at komme videre og ovenpå igen. Læsningen bliver ikke et helle for mig, den bliver en byrde og noget, der kræver noget af mig. Jeg føler, at jeg SKAL læse, fordi jeg er bogblogger og skal derfor dedikere hvert vågent øjeblik til bøger, hvis jeg ikke har andre ting at lave. 

 
Hvor kommer den tanke så fra? 
Det er helt klart noget, der sker i mig selv. 
Jeg får SÅ dårlig samvittighed over at se andre bogbloggere og bogelskere læse 300+ bøger om året eller købe bøger hver eneste dag, fordi det er noget, de har viet deres liv til. 
Jeg får det skidt, når jeg vælger at se serie i stedet for lige at læse en bog færdig, fordi jeg selvfølgelig burde prioritere min læsning over alt andet. 
Jeg føler mig så dum og uengageret, når jeg vælger at sove om natten til readathon i stedet for at kæmpe mig igennem alle 24 timer og virkelig dedikere mit døgn til læsningen.
Jeg "elsker ikke bøger nok til" at tage en uddannelse, hvor de vil fylde alt og give mig et arbejde indenfor bogverdenen.
Jeg har ikke læst nok klassikere og store forfattere til at kunne udtale mig om bøger.
Jeg får det skidt over ret så ofte at ende i "læse-huller", hvor tanken om bøger gør mig stresset, så jeg får intet læst!


 Listen kan blive uendelig, for der er så mange punkter, hvor jeg kan se, at andre bogelskere bruger langt mere tid på bøgerne, end jeg selv gør. Og det frustrerer mig: Det gør, at jeg føler mig utilstrækkelig, og jeg er sikker på, at jeg bliver set på med rystende hoveder og som hende, der "prøver at være en del af flokken", men tydeligvis ikke har forstået, hvad det hele handler om.

Og burde jeg ikke bare kunne sige "hvad så?". Jo. Burde jeg ikke bare kunne sige, at jeg læser, som jeg gør, og jeg deler min kærlighed til bøger på MIN måde. Vi skal jo ikke alle være ens, så var det da kedeligt. Jo. Jeg VED det godt, men jeg kan simpelthen ikke ligge de tanker fra mig, fordi jeg så gerne vil være en bogelsker.
Men hvem definerer, hvem der er bogelskere? Og hvem sætter standarden for det? Det svar søger jeg stadigvæk efter. For bestemt vil jeg beskrive mig som en bogelsker, jeg kan ikke leve uden bøger og den magi, de altid har tilført mit liv. Men er jeg en "rigtig" bogelsker?
Who knows...


 Undskyld det til tider ret deprimerende indlæg, men jeg synes, at debatten her er vigtig! Er jeg den eneste, der til tider kan føle, at jeg ikke er en "god nok" bogelsker?

24 kommentarer:

 1. Jeg må indrømme, jeg ikke helt forstår dine tanker. Efter min mening bør man på ingen måder slå sig i hovedet over, hvor lidt man måske får læst. For mig er det vigtigere, at man læser, end hvor meget man læser - og selvom det er svært (jeg gør det selv lidt for ofte), så bør man aldrig sammenligne sig selv med andre. Desuden vil jeg sige, at man er bogelsker, når man føler sig sådan. For mig er der ingen definition; andet end den man selv skaber :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror også, at jeg står meget alene med de tanker, Simone, så det er helt okay ;)
   Og som jeg siger, så ved jeg også godt, at det er irrationelt, men jeg tror virkelig, at jeg får præstationsangst, når jeg kan se, at mange bogelskere læser en bog om dagen og bare tonser derudaf, mens det kan tage mig en uge at læse den der bog på 250 sider, fordi jeg ikke lige kan finde lysten til læsning.

   Slet
 2. En bogelsker er en, der elsker bøger. Og det er en indefrakommende proces, ikke en udefrakomende. Hvis du elsker bøger på den måde, du elsker dem på, så er du en bogelsker.

  Det er ikke noget med regler eller mål, og jeg tror, det er en meget drænende proces, hvis man opfatter det at være bogelsker som en check-liste, der skal afkrydses.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan jeg bestemt godt følge dig i, Rikke! Og det er også den tankegang, jeg har det meste af tiden. Men som nævnt rammes jeg nogle gange af den der: Wow fornemmelse, fordi jeg slet ikke dedikerer lige så meget tid til bøgerne.

   Slet
  2. Men hvem siger, at det er tiden dedikeret til et objekt, der bestemmer kærligheden til det? Altså, jeg elsker kage, men hvis jeg skulle spise det hele tiden for at kunne kalde mig kageelsker, ville jeg aldrig kunne lave andet. Og jeg ville blive virkelig tyk :)
   Som Rikke og de andre siger - du er en bogelsker, fordi du elsker bøger. Husk også, at sociale medier kun giver dig et halvt, måske et kvart, indblik i folks lov. Ser det ud til jeg læser bøger hver gang jeg har en ledig stund? Well, hvis jeg postede et billede hver gang jeg stener suduko i et kvarter ville verden se anderledes ud :b du har intet du skal leve op til - vi er alle forskellige, og nogle er bygget til at være vågne i 24 timer i træk - jeg vil vædde med, at når jeg fx engang får børn, kan jeg sgu heller ikke længere holde mig vågen. Folks behov varierer og ændrer sig hele tiden, og hvis du har behov for at stene serier - so be it! At elske serier minimerer ikke din kærlighed til bøger. Du kan jo sagtens elske flere ting ad gangen - kage, kæreste, bøger :)
   <3

   Slet
  3. Hvor er du sød Gitte!!
   Og jeg kan sagtens følge hvad du mener. Og ja, sociale medier betyder da en del, ingen tvivl om det!

   Slet
 3. Jeg kan udmærket relatere til dine tanke, for jeg har dem selv. Faktisk havde jeg tænkt på, at skrive et lignende indlæg, men som du siger, det er nok lidt deprimerende, og jeg har derfor udskud, men jeg er virkelig glad for ikke at være den eneste, der har det sådan til tider.

  Jeg har også tendens til at sammenligne min måde at holde af bøger på med hvordan andre gør. — For udad til virker det som om mange ikke laver andet end at læse (hvilket jeg tvivler på) og jeg tror det kan være med til at fremkalde de her tanker omkring, at jeg måske ikke er så stor en bogelsker som man går og tror i forhold til. Jeg læser heller ikke 300 bøger om året eller holder mig vågen gennem et helt 24-timers readathon. I virkeligheden er det slet ikke det, det kommer an på. Som de andre siger: man er en bogelsker, når man mener man er det. Kærlighed kan ikke måles.

  SvarSlet
  Svar
  1. Søde nadia, lad os starte en klub ;) Men det er netop lige præcis de ting, du siger der, som rammer mig ofte! Og du har så evigt ret i, at kærlighed ikke kan måles :)

   Slet
 4. Jeg vil også sige at så længe man elsker bøger på den måde man selv føler passer til det liv og det tempo man selv kan følge, så elsker man bøger på den måde.
  Det er netop først når man begynder at sammenligne sig selv med andre og hvor meget de får læst i forhold til sig selv at man kommer i tvivl, men andres liv og hverdag ligner jo ikke ens egen.
  For jeg kan godt til dels sætte mig ind i noget af det du skriver om, men samtidig så kan man også sammenligne den anden vej og sige der er mange andre mennesker som ser sig som bogelskere, men som læser endnu mindre end man selv gør.

  Så i sidste ende er det jeg prøver at sige; at så længe man selv syntes ens hverdag er tilpasset til den mængde bøger man har lyst til at læse - og ikke føler pligt til at læse - så syntes jeg man er den bogelsker man er.

  SvarSlet
  Svar
  1. Og det er netop det med hverdagen! Jeg tror netop, at jeg har ladet mig stresse af, at på trods af andre har en hverdag og at den også er travl, så føler jeg til tider, at jeg slet ikke kan prioritere min læsning, hvor det virker som om, at det er det, de higer efter at komme hjem til.

   Slet
 5. Jeg kan til dels godt forstå dine tanker. Det med ikke at føle at man passer ind og ikke er ligesom alle de andre. Sådan har jeg også haft det engang, og indimellem popper det op til overfladen igen. Og selvom det sikkert ikke hjælper ret meget at skrive det her, så handler det hele egentligt om at være ligeglad med hvordan andre gør og så gøre tingene som man selv synes giver bedst mening. Det kan være umådeligt svært, men du bør være stolt at den du er, og ikke føle at du skal lave om på dig selv for at passe ind.

  Jeg håber at du finder ud af at elske bøger på din måde. Lad være med at tænke på hvor mange bøger du læser. Jeg vil hellere læse få gode anmeldelser end en masse anmeldelser af bøger du har tvunget dig selv til at læse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Søde Kathrine <3 Og det er jo netop ikke altid at jeg tænker sådan. Det er når det popper op, som du selv beskriver, og det er nemlig rigtig svært.

   Slet
 6. Jeg kan sagtens følge dine tanker, og endda nikke genkendende til nogle af dem. Jeg er en 'langsom' læser, så jeg får heller ikke slugt en milliard bøger på et år, selvom det da kunne mindske TBR-bunken betydeligt (høhø), men jeg læser det jeg kan, og jeg kan ikke 'gøre det hurtigere' end, hvad jeg kan. Så selvom det til tider er svært, så tror jeg bare man skal prøve at skubbe de tanker væk. Der er ingen forventninger til at du læse så meget, hele tiden og ikke lave andet. Jeg er også tv-kigger, og de fleste 'fritids-timer' i mit liv bruger jeg på nettet med tv'et i baggrunden - selvom jeg ville ønske, at jeg var bedre til at sige "Nu læser jeg sgu lige istedet". Det handler vel også om prioritering, og hvis du gerne vil prioritere at se lidt serier istedet for at læse, så skal du i hvert fald have lov til det! Ingen skal komme og dunke dig i hovedet, i hvert fald :D
  Kæmpe kram. <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du dejlig Rikke! Og det er netop det med at serier er en anden form for afslapning når jeg skal have ro i hovedet. Bøger kræver bare en anden form for koncentration, for ellers får jeg ikke med, hvsd jeg læser. Så tiden skal virkelig være til det for mig :)

   Slet
 7. Uanset læsevaner, hastighed og tidsforbrug så er en bogelsker, som det fremgår af ordet, en der elers bøger. Der er noget unikt og enestående i den måde vi her især vier vores liv til litteraturen - arbejder du ikke selv i en boghandel? Det er da en fantastisk måde at beskæftige sig med litteratur på.

  Jeg tror det er meget vigtigt at læsning er præget af lyst og ikke pligt, fordi det kan føre til mange negative oplevelser, oplevelser som du selv beskriver. Du skal ikke skrive eller læse ligesom andre, fordi du ikke er ligesom andre. Din læsning og din måde at skrive på skal afspejle dig - det er derfor vi følger med på din blog, fordi vi gerne vil læse om /dine/ oplevelser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du sød Anne <3! Jo, jeg arbejdede i boghandel i julen som ekstra mandskab men blev desværre ikke ansat bagefter, hvilket var så ærgerligt! Elskede at være der :)

   Men du har så evigt ret. Hvis alle bogbloggere elskede de samme bøger og havde de samme holdninger, hvorfor så være så mange af os :)?

   Slet
 8. Jeg har haft mange af de samme tanker på det seneste. Så jeg kan godt nikke genkende til meget af det du skriver. Speicelt den med uddannelse og det med at man ender med at se en serie når man kommer hjem.

  Jeg prøver bare at glemme alle andre (selv om det er svært) og deres læse tempo også fokusere jeg på glæden, når jeg har fundet en god bog og glæden ved de smukke bøger jeg har i hjemmet. Jeg synes at det er sejt at du åbent har skrevet om det at være bogelsker, og dine tanker omkring det så hatten af for det :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marie :) jeg har også været enormt nervøs for at poste det indlæg, kan jeg godt fortælle dig! Det har ligget i indbakken længe :)
   Men dejligt at høre at jeg ikke er alene i de tanker!

   Slet
 9. Jeg vil vove at påstå at du er en sikker bogelsker ;) du nyder at læse og har endda dedikeret en blog til bøger! Jo, det er ikke til at tage fejl af :)

  SvarSlet
 10. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 11. TAK TIL STOR DR Sunny for at løse mine problemer HANS EMAIL IS (drsunnydsolution1@gmail.com

  mit navn er Miss Fatima, jeg var gift med min mand i 5 år, vi lever lykkeligt sammen til dette års og ikke indtil han rejste til Australien for en forretningsrejse, hvor han mødte denne pige, og siden da han hader mig og børnene og kærlighed hendes eneste. så da min mand kom tilbage fra turen sagde han, at han ikke ønsker at se mig og mine børn igen, så han kørte os ud af huset, og han var nu at gå til Australien for at se, at anden kvinde. så jeg og mine børn var nu så frustreret og jeg var blot opholder sig med min mor og jeg var ikke behandle godt, fordi min mor blev gift med en anden mand, efter min far død, så den mand, hun blev gift med ikke at behandle hende godt, jeg og mine børn var så forvirre og jeg ledte efter en måde at få min mand tilbage hjem, fordi jeg elsker og værner ham så meget, så en dag, da jeg var browsing på min computer jeg så et vidnesbyrd om denne magi caster DR Sunny, vidnesbyrd delt på internettet af en dame, og det imponerer mig så meget jeg tænker også på at give det en chance. Først var jeg bange, men når jeg tænker på, hvad mig og mine børn passerer gennem, så jeg kontaktede ham og han fortalte mig at bevare roen i kun 24 timer, min mand skal komme tilbage til mig og til min bedste overraskelse jeg modtaget et opkald fra min mand på andendagen spørger efter børnene, og jeg kaldte DR Sunny og han sagde dine problemer er løst mit barn. så dette var, hvordan jeg får min familie tilbage efter en lang stress bremse op af en ond dame, så med al denne hjælp fra DR Sunny, jeg ønsker jer alle på dette forum for at slutte sig til mig for at sige en stor tak til DR Sunny og jeg vil også råd for nogen i sådanne eller lignende problemer eller nogen form for problemer, bør også kontakte ham hans email er) (drsunnydsolution1@gmail.com) han er løsningen på alle dine problemer og predicaments i livet. endnu en gang sin e-mail-adresse er (drsunnydsolution1@gmail.com)

  HAN ER specialiseret i foelgende magi.

  (1) Hvis du vil have din ex tilbage.

  (2), hvis du altid har dårlige drømme.

  (3) Hvis du ønsker at blive forfremmet på dit kontor.

  (4) Hvis du vil have kvinder / mænd til at løbe efter dig.

  (5) Hvis du vil have et barn.

  (6) Hvis du ønsker at blive rig.

  (7) Hvis du ønsker at binde din mand / kone til at være din for evigt.

  (8) Hvis du har brug finansiel bistand.

  (9) Hvor du blevet snydt, og du ønsker at gendanne du mistet penge.

  (10), hvis du ønsker at stoppe din skilsmisse.

  (11), hvis du ønsker at skille din mand.

  (12), hvis du vil have dine ønsker, der skal ydes.

  (13) Graviditet stave at blive gravide barnet

  (14) garanti du vinder de bekymrende retssager & skilsmisse, uanset hvor hvilken fase

  (15) Stop din ægteskab eller forhold fra at bryde fra hinanden.

  (16), hvis du har nogen sygdom lignende (HIV), (kræft) eller nogen sygdom.

  (17), hvis du har brug for forbøn for udfrielse for dit barn eller dig selv.

  igen skal du sørge for at kontakte ham, hvis du har noget problem, han vil hjælpe dig. hans email-adresse er (drsunnydsolution1@gmail.com) kontakte ham straks .... ringe til min nummer på 2348077620669

  SvarSlet
 12. Det fungerede virkelig, og jeg er stolt over at være vidne til det. Jeg så indlægget om, hvordan hun fik sin mand tilbage gennem DR WALE. Han hjalp hende med at få sin eksmand tilbage. Min skiltes for 2 år siden for at bo hos en anden mand, og jeg prøver at lade hende gå, men kunne ikke, så jeg prøver at gøre en masse ting for at få hende tilbage, hun kommer ikke tilbage til mig. En dag besøger jeg forumet for nogle tip til bedring, og der så jeg en kvinde vidne om, hvordan DR WALE hjalp hende med at få sin mand tilbage, efter at han havde bundet sig med en anden kvindes magi, og DR WALE hjalp hende. Begyndelsen troede jeg aldrig på åndeligt arbejde, prøvede modvilligt det, var desperat, jeg kontaktede ham og forklarede mine problemer for ham, til min største overraskelse hjalp DR WALE mig med at finde min kvinde efter 2 dage, og nu er mit forhold perfekt nu. som lovet. Permanent gendannelse af en eks bringer ikke kun nogen tilbage, du elsker, men forener også følelser fra elskere med det faktum, at du er tilfreds med denne person. Min kvinde behandler mig som en konge nu og siger altid, at hun elsker mig hele tiden. Hvis du gennemgår vanskeligheder i dit forhold, kan DR WALE problemer hjælpe ægteskabshjælp, KONTAKT HAN WhatsApp / Ring til ham på +2347054019402 eller EMAIL: drwalespellhome@gmail.com

  SvarSlet
 13. Jeg var gift i 6 år, og min mand var begge lykkelige sammen. Tingene gik glat for os. Først denne dag kom min mand bare hjem og fortalte mig, at han vil have en skilsmisse, som han ikke vil have mig og mere. Jeg var overrasket og chokeret, fordi jeg aldrig troede, den slags ord vil komme ud af hans mund. Han sendte mig parkering væk fra huset uden nogen god grund. Jeg bad ham også fortælle mig, hvad jeg gjorde forkert, han sagde ikke nødvendigt, at jeg bare gik væk. Så jeg forlod huset og gik også til mit familiehus. Efter halvandet år med ikke at bo hos ham igen. Jeg mødte en gammel ven af ​​mig, og jeg fortalte hende, hvad der er sket for mig siden halvandet år, og hun fortalte mig, det vil ikke være et problem for DR WALE at håndtere. Hun introducerede mig til DR WALE, så jeg forklarede alt for DR WALE, og han bad mig om aldrig at græde og mere. Alt, hvad DR WALE gjorde, var at trylleformulere for mig, og jeg fulgte alle instruktioner, som DR WALE gav mig. Efter at DR WALE var færdig med trylleformularen, kom min mand og bad mig om at komme tilbage, han købte mig en venlig gave. E-mail: drwalespellhome@gmail.com ELLER Ring / WhatsApp: +2347054019402

  SvarSlet