.

.

torsdag den 5. februar 2015

"Unremembered: Uden minder" af Jessica BrodyTitel: Unremebered: Uden minder
Forfatter: Jessica Brody

Serie: Unremembered
Forlag: Alvilda
Sider: 335
Sprog: Dansk
Stjerner: 3/5

Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Alvilda.


Dette er den første bog i serien om Sera og Zen.

En pige findes efter et flystyrt. Hun er den eneste overlevende, og hun har mistet hukommelsen. Ingen aner, hvem hun er, for hun står heller ikke på passagerlisten. 
Der er et eller andet ved hende. Hun kan intet huske, men da en dreng opsøger hende og fortæller hende, at hun er i fare, aner hun ikke, hvad hun skal tænke eller tro. Men sandheden vil hun finde, koste hvad det vil.

Jeg elsker sci-fi/dystopiske ungdomsbøger. Det er en genre, der har fået stor medvind gennem Hunger Games serien, og bøger som denne kan findes på reolerne i alle boghandlere for tiden. Derfor kan det også være svært at hitte rundt i, hvilke bøger der rent faktisk er noget værd. Denne bog har jeg haft stående på hylden, siden den udkom sidste år. Jeg har udskudt læsningen, fordi jeg var bange for at få en bog, som ville skuffe som så mange andre har gjort i kølvandet på Hunger Games-trilogien. 
Ikke desto mindre var denne bog en favorit blandt samtlige bogbloggere. Den blev rost til skyerne, og mange sagde, at den var en af de bedste bøger, de læste i 2014, og som de ville anbefale til andre.

Nu, hvor jeg selv har læst den, kan jeg sagtens forstå den ros, som den har fået fra andre bloggere. Idéen er original, spændende og enormt velskrevet og -fortalt!
Idéen med at have en hovedperson, der intet kan huske, er både spændende og sjov. Når alt fra biler til internet skal forklares, giver det også historien en form for humor, der let og elegant fører læseren ind i fortællingen og giver os sympati for hovedpersonen.
I modsætning til mange andre sci-fi-romaner foregår denne bog i vores verden, og det er skræmmende, hvor realistisk fortællingen bliver af denne setting. Det gør det også meget lettere for læseren at relatere til de problematikker, som Sera befinder sig i. Fx er der en scene, hvor hun skal ud og shoppe tøj for første gang: Jeg grinte mig igennem den, men humoren stopper brat, når plottet atter tager til. 
Det er netop disse overgange, som Jessica Brody er mester i at skrive. 


 Sera er bogens fortæller, og sammen med hende skal læseren lære verden at kende på ny. Det er en spændende rejse, og det er nok også bogens start, jeg holdte allermest af. Bogen tager sig god tid til at få beskrevet Sera og hendes tanker og følelser omkring hendes situation. Det er en vidunderlig og anderledes måde at lære sin hovedperson at kende på, og det er en befrielse, at det ikke sker forjaget. 
Sera opdager mere og mere om sin virkelige historie, og fordi læseren har lært hende så godt at kende, bliver hun en heltinde, som man har lyst til skal sejre, og som man kæmper sammen med.

Bogens start er helt klart det bedste. Jeg havde svært ved at slippe den, fordi der hele tiden var vekselvirkning mellem Seras "normale" liv og hendes kamp for at finde ud af, hvem hun var. Selvom spændingen tog til, var jeg ikke fanget på samme måde de sidste 100 sider. Jeg var en smule skuffet over slutningen, men ikke desto mindre glæder jeg mig meget til at se, hvad den næste bog i serien skal handle om.

Jessica Brody skriver letlæseligt og godt, og det gør læseoplevelsen dejligt flydende. Hendes måde at beskrive ting fra Seras synsvinkel er både underholdende og spændende, og jeg var meget betaget af hendes skrivestil.
Idéen med hukommelsestab er set i andre serier, men jeg synes, at Unremembered står stærkt i denne genre.
Hvis man er i tvivl om, hvilken YA dystopisk bog, man skal give sig i kast med, skal denne bestemt på ens liste.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar