.

.

torsdag den 26. februar 2015

"Ole Lukøje" på Fredericia Teater


  
Jeg har set dette stykke som kulturblogger for Fredericia Teater. Jeg fik billetten gratis af teateret, så jeg kunne anmelde det her påmin blog. Der kan læses meget mere om stykket lige her. Alle billeder i indlægget tilhører Søren Malmose.

Vi kender alle legenden om Ole med paraplyen, der kender alle små folk i byen... Men forestil jer, at Ole ikke bare får jer til at sove: Forestil jer, at han slår dig ihjel, hvis du ikke kan sove. Og så tager han dine øjne og spiser dem!
Lyder det uhyggeligt? Så skal du ikke læse videre, for det er netop, hvad Fredericia Teaters nye musical handler om!

Jeg elsker Fredericia Teater. Og hvorfor det? Fordi det er et sted, der tør satse. Det er et sted, der tør lave andet end sikre forestillinger, som nok skal få penge i kassen. Det er et teater, hvor man kan stifte bekendtskaber med de mærkeligste og mest syrede musicals, der eksisterer verdenen over. Og hvor er jeg lykkelig for, at der er sådan et sted i vores lille Danmark. 
Det er netop disse initiativer, teateret skal have ros for. Det er det, de skal blive kendte på, for det er de forestillinger, de mestrer!

Maria Skuladottir er tilbage på scenen efter barsel, og hun gør det bedre end nogensinde. Hun er ond. proppet med sarkasme og har stadig en stemme, der tager tilskuerne med storm!
Sidste sæson var "Lizzie" uden tvivl den forestilling, der overraskede mig mest og gjorde mig ovenud lykkelig. Den var så mørk, blodig og fuldstændig fantastisk i både musik, cast og idé, at jeg slet ikke kunne få armene ned, og jeg var nødt til at tage ind og se den hele 2 gange. Og jeg har det på præcist samme måde med denne forestilling! Jeg kan slet ikke forestille mig, at der er andre ting i denne sæson, der kan blive til en lige så fantastisk musicaloplevelse!

Når Fredericia Teater caster, så gør de det med 100% sikkerhed! De ved lige præcis, hvem der vil fungere til hvilke roller, og instruktørerne formår at få det allerbedste frem i de fantastiske talenter, som det faste cast gemmer på!
Jeg kan med glæde bekendtgøre, at Maria Skuladottir er tilbage fra barsel! Og jeg klappede i mine små hænder, da jeg så hende indtage scenen. Skuladottir skal blot kigge på publikum, og så har hun dem i sin hule hånd! Hendes tilstedeværelse er så intimiderende, og selvom hun har været væk fra scenen i et års tid, er det som om, at det er en uge siden, hun stod der sidst.
Denne musical kunne man med rette have kaldt "Maria Skuladottir: The comeback musical", for er der én, der får scenetid, er det hende. Hun synger hjertet ud og smørrer stykket med så tyk en sarkasme og ondskab, at det er en fryd for tilskuerne! Hun kan noget fuldstændig unikt, og det er bestemt ikke gået tabt, da hun blev mor!

Det er første gang, at Bjørg Gamst ryger opium på scenen. Ikke desto mindre gør hun det fantastisk i denne rolle, og jeg glæder mig til at se, om dette er sidste forestilling, inden hun går på barsel.
  En anden kvinde, som altid gør det formidabelt på Fredericia Teaters scener, er Bjørg Gamst. Jeg har altid rost hende og hendes talent, og det er nok den sidste rolle, vi kommer til at se fru Gamst i det næste stykke tid. Maven vokser nemlig, og det er en perfekt rolle at slutte af på. Karakteren i stykket er selv mor til 2 (snart 3 i dette tilfælde), og hun ønsker intet andet end at passe på sine kære små. Desværre går alt ikke som planlagt og i stedet ender Gamst med at sidde og ryge opium det meste af forestillingen. Hun gør det overraskende godt som skæv og forvirret, og jeg glæder mig til at se hende indtagen scenen efter en forhåbentlig vellykket barsel!

Historien er virkelig det mareridt, som Fredericia Teater lover! Især i første akt brugte jeg flere minutter på at krumme tæer, have lyst til at holde mig for øjnene, og da tæppet faldt til pause, havde jeg lyst til at tage hjem, fordi jeg var skræmt fra vid og sans. Teateret har bestemt lært af fejl og glæder ved "Lizzie", og uhyggen var helt i top. Skuespillerne, stemningen, musikken og lyset gjorde bestemt sit til, at man som tilskuer var naglet til stolen og slet ikke kunne få øjnene fra den gyser, der udspillede sig på scenen.
Til tider var der desværre langtrukne scener, som hev mig ud af historien. I stedte begyndte jeg at betragte musikerne (altid en fornøjelse, kære venner! I gør det så fantastisk!) eller scenografien. Lykkeligvis er dette en forestilling, hvor teateret ikke springer over, hvor gærdet er lavest, men faktisk får teknik, baggrundsskærme og rekvisitter til at gå op i en højere enhed!

Og Lars Mølsted er også med! Selvom han klæder sig godt ud, er man ikke et sekund i tvivl, når han åbner munden, og Fredericias stærkeste stemme kommer ud. Atter en gang viser Lars Mølsted, at han er gjort af et helt særligt stof! BRAVO!

"Ole Lukøje" er lige præcis den slags musical, som Fredericia Teater er mestre til at lave! Det er et modigt sats, og det fungerer til perfektion! Der er så meget at komme efter i denne forestilling, og jeg har lyst til at give en billet til jer alle sammen, simpelthen fordi det er stykker som dette, teateret skal hyldes for at lave! Alle burde se denne musical, fordi den kan noget helt andet end Sound of Music eller en Disney-klassiker!

5/6 stjerner

2 kommentarer:

 1. Forstår på ingen måde din begejstring for denne forestilling. Aldrig før er jeg gået i pausen til en teaterforestilling, men det måtte jeg gøre i dag. Forestillingen var langtrukken og kedelig med utrolig dårlige sange. Musikerne og skuespillerne gjorde det godt, men deres materiale var bare for dårligt. Jeg så også Lizzie 2 gange og var fuldstændig vild med den - men Ole Lukøje var langt under FT's normale standard!! Det var mit 10. besøg på Fredericia Teater, og dette er deres først kikser blandt mine besøg - så det er stadig en flot statistik. Jeg glæder mig til både Bleeding Love og Shubidua forestillingerne, som jeg har købt billetter til

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er ærgerligt, når man ikke får den oplevelse, man håber.
   Jeg havde det selv enormt dårligt med Edges, men jeg er glad for, at du stadig støttede projektet :)
   Og hvor er det dejligt, at vi alle er forskellige :)

   Slet