.

.

lørdag den 10. januar 2015

"Den 5.bølge" af Rick YanceyTitel: Den 5.bølge
Forfatter: Rick Yancey
Serie: Den 5.bølge
Forlag: Gyldendal

Sider: 509
Sprog: Dansk
Stjerner: 3/5

Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Gyldendal.


Cassie er en af de eneste overlevende efter De er kommet. Hele Jorden troede, at det ville være ligesom i filmene. Men disse Fremmede er noget andet og meget mere farligt. Alle mennesker er væk, og Cassie kæmper alene for at overleve og finde sin lillebror, som blev hentet af soldater.
Jorden er besat af nogle udefra. Ingen ved, hvorfor de slår jordens befolkning ihjel eller hvad de vil. Men Cassie er på vagt; indtil hun møder Evan, som også har overlevet. Men tør hun stole på en anden og fortælle ham sin historie?Den 5.bølge er en roman, som nærmest alle har læst. Det er en bog om rumvæsner "derudefra" og hvad der kan ske, hvis og når de engang kommer og overtager vores planet. Vi har set det på film hundredevis af gange: Nogle gange er de fjender, og andre gange er de venner, der kommer og advarer os om, hvad vi er ved at gøre ved vores planet.
Ikke desto mindre vælger denne bog at gøre aliens til fjender, og den gør det i så stor grad, at vi ikke er i tvivl om, at disse væsener ikke vil os noget som helst godt!
De er kommet med "bølger", som har været forskellige angreb for at få jordens befolkning udryddet. Bølgerne har svækket alle mennesker, og alle går nu og venter på den 5.bølge, der højest sandsynligt vil udrydde de resterende af os. Men Cassie vil kæmpe, og hun vil finde sin lillebror, der eftersigende befinder sig på en militærbase sammen med andre børn, der beskyttes.Jeg elsker bøger om fremtiden, især når der er dystopiske elementer ind over, og det må man sige, at der er i denne roman. Starten er en lang historie-time, hvor Cassie fortæller om de første 4 bølger, og hvad de bragte med sig. Det er spændende og vildt fascinerende, fordi forfatteren har taget sig så god tid og ved så meget om det univers, som han har skabt. Til tider kan det trække ud, men hurtigt er man tilbage i det spændende og nervepirrende handlingsforløb.
På en eller anden måde er bogen så realistisk, at jeg som læser blev helt forskrækket og til tider fik gåsehud, fordi jeg var så sikker på, at det ville ske i virkeligheden! Det gjorde kun bogen endnu lettere at komme igennem, fordi jeg ville have mere og slet ikke kunne vente med at se, hvordan det hele ville ende.

Cassie er bogens egentlige hovedperson, og langt det meste af historien fortælles fra hendes vinkel. Hun er den hardcore pige, der kan skyde, overleve i naturen og er klar til at slå ihjel, når hun er nødt til det. Hendes mission er at redde Sammy, hendes lillebror, og det er det eneste, hun har for øje. Cassie virker i starten som en stereotype, netop fordi hun minder om en blanding af Tomb Raider-karakteren Lara Croft og en superhelt. Men under huden er Cassie et menneske som alle andre, der er bange, ikke aner hvad hun skal stille op og som savner det liv, hun havde før Ankomsten. Cassies historie er rørende, og hendes beskrivelser af bølgerne, hendes tab af forældre og venner og Jordens generelle tilstand er så fængende, at denne del af bogen er læst på ingen tid.Desværre begyndte det for mig at gå ned af bakke, da andre karakterer blev viklet ind i Cassies fortælling. Nogle trænes som soldater, og der er lange sekvenser med krig, splat og skyderier, som jeg fandt direkte kedelige, og det gjorde det SÅ svært at komme videre med bogen. Disse scener var unødvendige og trukket i langdrag, og jeg kunne slet ikke engagere mig i denne del af fortællingen. Det midterste stykke af bogen skiftede mellem at være enormt spændende og direkte uinteressant, og derfor blev læseoplevelsen også meget forvirrende og en blandet oplevelse for mig.

Slutningen gør dog op for dette, og bogen lægger bestemt op til en fortsættelse, som jeg glæder mig til. Bogen her er fyldt med spænding, drama og twists, men bestemt også et univers, der fanger sin læser og er så veludviklet, at man kigger op mod himlen en ekstra gang!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar