.

.

lørdag den 3. januar 2015

Årets bøger i 2014

2014 er forsvundet som dug for solen. For mig har dette år været fyldt med alskens følelser: Alt fra fantastisk lykke til panikangst og magtesløshed. 
Dette år har budt på så store omvæltninger, at jeg ville blive blæst omkuld, hvis jeg havde fået at vide, at alle de ting kunne ske på bare et enkelt år.

Nu står jeg her på kanten mellem det gamle og det nye, og når jeg ser fremad er det med glæde og optimisme. På trods af de enorme udfordringer, jeg kæmper med, skal 2015 blive et af de bedste år i mit liv nogensinde.
2015 byder på bryllup. Jeg skal giftes. Langt om længe får jeg manden i mit liv, sådan for alvor. Det "ja", som vi giver i kirken betyder alverden for mig, og det er den ypperligste måde at vise kærlighed på for mig. Jeg kan slet ikke vente med alle planlægnings-tingene. Alt fra at bestemme bestik til kjoleprøvning og møde med sted, kirke og øvelse af brudevals.

Men 2015 er også et år, der kommer til at stå i bøgernes tegn. Det gjorde 2014 også. I årets løb har jeg læst 41 bøger, og mit mål var 35. Jeg er virkelig stolt over, at jeg kom igennem så mange, det havde jeg virkelig ikke regnet med. For nogle af jer andre er det jo, hvad I læser på en måned, men for mig er det virkelig en bedrift :D
Traditionen tro (det er jo anden gang, at det sker xD) vil jeg lave en top 5 over de allerbedste bøger, jeg har læst i årets løb.

1. Spektrum: Leoniderne af Nanna Foss
Nanna Foss er helt klart årets overraskelse og allerfedeste bekendtskab! Jeg ELSKER Leoniderne, og jeg anbefaler den til alt og alle, jeg møder på min vej ude i bogverdenen! Der er så meget potentiale, spænding, drama og eventyr i hendes roman, og jeg kan slet ikke vente med at læse den næste i serien. Tanekn om, at der er en masse flere bøger at glæde sig til, gør bestemt ikke ventetiden lettere.
Leoniderne er nok årets bog for mig, simpelthen fordi det er så lang tid siden, at jeg har læst en sci-fi/fantasy bog, der var så velstøbt! Go, go Nanna!


 
2. 21 måder at dø af Sarah Engell
Ungdomsbøger er noget, jeg altid har elsket, og jeg tror aldrig, det er en genre, jeg stopper med at læse. Det er bøger, der beskriver livet så fantastisk, og når man finder en perle blandt dem, er det en smuk oplevelse. Det var, hvad jeg oplevede med 21 måder at dø. Jeg læste den til et readathon, og jeg var ellevild af begejstring. Historien og hovedpersonen ramte mig enormt hårdt, og jeg havde så svært ved at slippe bogen, da jeg engang blev færdig. Det var simpelten en læseoplevelse, jeg aldrig nogensinde kommer til at glemme. Bogen har så meget på hjerte, og det er tydeligt, at forfatterinden brænder for sin fortælling om internetmobning. Bogen er bestemt et must-read for både unge og deres voksne!3. Ringenes Herre: Eventyret om ringen af Tolkien
Det sjove er, at jeg faktisk havde glemt, at jeg havde læst denne bog i år. Når det så er sagt, er den første bog i denne serie sand magi! Jeg havde rigtig svært ved at komme i gang med den, men det er fordi, at Tolkien skriver et vaskeægte eventyr! Det går langsomt fremad, og de maleriske og detaljerede beskrivelser er så smukke, og det er vidunderligt at se, hvor meget Tolkien går op i sit univers, og hvor meget han har tænkt over! 
Jeg glæder mig helt klart til at læse de sidste i serien, men jeg er endnu ikke klar til at fortsætte. Den første bog tog mig lang tid, og jeg håber, at de næste byder på lidt mindre diskussion omkring, hvorvidt det er bedst at gå til højre eller venstre ;)4. Den blå dame af Eleanor Hawken
 Den blå dame var en af de første bøger, jeg læste i år. Den var et anmeldereksemplar, og jeg læste den på en dag. Den er en så fantastisk ungdomsbog/gyser, og flere gange fik jeg gåsehud og turde nærmest ikke læse videre! Jeg husker tydeligt plottet og personerne i den, og er det ikke et bevis på, at det er en bog, som bør nævnes på denne liste? Det er sjældent, at man oplever en gyser, der også har humor, og det må man sige, at denne bog besidder!
5. Girl, Interrupted af Susanna Kaysen
Filmen er nok en af de allerbedste, jeg nogensinde har set. Jeg har set den så mange gange, og hver gang er det som om, at jeg aldrig har forstået, hvad den handlede om. Alle replikker, tanker og scener rører mig så dybt, og jeg kan slet ikke andet end at elske de karakterer, der medvirker. Sikke en fortælling, både om håb, ligegyldighed, livet, døden og det at være psykisk syg og ikke ane, hvad man kan gøre ved det. 
Bogen gemte jeg til dette efterårs readathon, og jeg fortryder ikke et sekund, at det var den, jeg lagde ud med. Sikke en oplevelse! Bogen var slet ikke som filmen, men de havde begge de samme fantastiske og smukke egenskaber. Historien var anderledes, men de personer, som jeg allerede kendte og elskede, var de samme, og jeg grinte og græd sammen med dem gennem min læsning.
Girl, Interrupted er helt klart en bog, der skal genlæses!Hvilke bøger var de bedste hos jer i år? Hvilke læseoplevelser var unikke, og hvilke var skuffende?

4 kommentarer:

 1. Leoniderne er også en af mine yndlingsbøger i år! Simpelthen så velskrevet en ungdomsbog :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er så lykkelig over, at den var så god, som jeg forventede! Så nu venter jeg med spænding på den næste!

   Slet
 2. Sikke en god ros til Leoniderne, det er dejligt, for den står på min hylde og venter på at live læst :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh du skal glæde dig Sidsel :D Den er fantastisk' håber virkelig at du vil elske den :D

   Slet