.

.

søndag den 23. november 2014

"Paper Towns" af John GreenTitel: Paper Towns
Forfatter: John Green
Serie: -
Forlag: Høst og Søn
Sider: 330
Sprog: Dansk
Stjerner: 3/5

Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Høst & Søn.

Q er en helt almindelig dreng i High School. Han passer sin skole og sine venner. Maggie er mystisk, spændende og et idol blandt mange. 
En dag dukker maggie op hjemme hos Q og beder ham om hjælp til en hævnaktion! Netop som Q tror, at han og Maggie skal lære hinanden og kende, forsvinder hun ud af den blå luft. Og hun forbliver forsvundet. Q bliver bange og sætter gang i sin egen søgen efter den Maggie, som han altid har elsket. 

For mig er John Green en forfatter, der kan noget helt bestemt. Hans sprog, karakterer og ikke mindst gribende historier kan kun beskrives som sand magi. Paper Towns er en af de bøger, jeg har hørt så meget om, og derfor jublede jeg indeni, da jeg hørte, at den nu kom på dansk.
De læseoplevelser, jeg har haft med John Green indtil nu, kan kun beskrives som sand magi. Det har været en blanding af glæde og sorg, og jeg har ikke kunnet slippe historien med det samme. Det var som om, at personerne fra hans bøger var omkring mig, og det var nærmest ikke tilladt at starte på en ny bog, fordi jeg ikke havde lyst til at sige farvel.
Det var med disse tanker, at jeg startede Paper Towns, og jeg blev bestemt ikke skuffet.John Green formår også med denne bog at skrive karakterer, som man som læser elsker fra starten. 
Maggie, om end hun forsvinder meget hurtigt, er den mystiske pige, som vi higer efter at lære at kende. Hvorfor gør hun de ting, hun gør? Hvad er hendes motiv, og hvad er hendes baggrund? John Green har ofte denne karakter, som man som læser aldrig får lov at forstå, men som man selv kan fantasere om og skabe sin egen fortælling omkring. Maggie var helt klart den person, der gjorde, at jeg var fængslet fra starten, og hendes personlighed og væremåde var så dragende, at jeg, ligesom Q, slet ikke kunne få hende ud af hovedet.
Da hun forsvinder ud af historien, er der kun Q tilbage. Q er også historiens hovedperson og fortæller, og det er her, jeg desværre må erkende, at John Green også kan skrive en "blot" middelmådig fortælling.

Q er bestemt en spændende person. Hans udvikling igennem bogen og store kærlighed til Maggie får ham i bogstaveligste forstand til at rejse land og rige rundt for at finde hende og få vished. Q er en meget velovervejet refleksiv ung herre. Han er typen, der tænker over tingene flere gange, og den måde, hvorpå han ser verden, er bestemt fascinerende. Han er en lille voksen, sådan som John Green skriver dem bedst, men alligevel. Der er bare noget i Q's fortælling, der ikke fangede mig som læser.


Idéen om at skulle rejse ud og finde den, man elsker, for at bringe dem hjem i sikkerhed, er smuk. Men på et eller andet tidspunkt blev denne plotline bare for meget for mig. Jeg havde sværere og sværere ved at engagere mig, også fordi idéen om, hvor Maggie var, ændrede sig hele tiden, og det virkede nærmest som om, at bogen ville så mange ting, at jeg slet ikke kunne følge med. 
Bogen trak alt for mange ting i langdrag, og det gjorde, at magien og den vidunderlige historie blev afbrudt for mig alt for mange, og det gjorde bogen svær at elske til tider.

Paper Towns er en smuk fortælling med smukke personer. Desværre spænder den ben for sig selv lidt for ofte, og det gør, at det ikke var den bog, jeg håbede på. Dog var jeg lykkelig over de smukke personer, som John Green er en mester til at skrive om, og jeg vil fortsat gå og fantasere om Maggie og hendes mystiske person. 

1 kommentar:

  1. Det er nogle rigtige dejlige billeder af dig - og en skøn anmeldelse selvfølgelig!

    SvarSlet