.

.

mandag den 27. oktober 2014

"Girl, Interrupted" af Susanna Kaysen

 Titel: Girl, Interrupted
Forfatter: Susanna Kaysen
Serie: -
Forlag: Turtle Bay Books
Sider: 192
Sprog: Engelsk
Bedømmelse: 5/5


Dette er bogen om Susanna Kaysens indlæggelse på et psykiatrisk hospital. I bogen fortæller hun om at få konstateret Borderline og ikke mindst om at bo sammen med andre psykisk syge, som dybest set er de eneste, der virkelig forstår, hvordan man har det.

Jeg tror, at der er enormt mange, der har set Girl, Interrupted som film. Det er helt klart det, den er bedst kendt som. Personligt så jeg også filmen først, og jeg tror bestemt ikke, at der er tale om en underdrivelse, når jeg siger, at jeg har set filmen over 100 gange. Det er en film og historie, som har berørt mig dybt, og som jeg slet ikke vil kunne lægge fra mig. Dens personer er så elskelige og skrøbelige, at man har lyst til at kramme dem alle sammen: også når de allermindst fortjener det.
Derfor var jeg meget nervøs for at læse den som bog: kunne den røre mig lige så dybt, og ville den nu skabe de samme tanker hos mig som filmen havde gjort?

Film og bog er vidt forskellige. Der er en masse scener, der ikke er i filmen, som er med i bogen og omvendt. Derfor er det meget svært at sammenligne de to værker, men begge formår at skabe samme stemning og tanker hos sin seer/læser. Men nu taler vi om bogen :)
Miljøet er primært det psykiste hospital, og Kaysen fortæller om hverdagen, terapi og de forskellige regler, der var på det hospital, hvor hun var indlagt.
Gennem hele bogen er der kopier af hendes egne indlæggelsespapirer eller udtalelser fra diverse psykiatere eller sygeplejersker, og det gør kun, at læsningen bliver endnu mere intens.


Citat:
"Was I ever crazy? Maybe...
Crazy isn't being broken or swallowing a dark secret.
it's you or me amplified.
If I ever told you a lie and enjoyed it.
If you ever wished you could be a child forever.
They were not perfect, but they were my friends and 
by the 70's, most of them were out living lives!
Some I've seen, some never again, but there isn't a day
my heart doesn't find them."
- Susanna Kaysen

Susanna Kaysen er en enormt spændende person. Hendes refleksioner inden, under og efter indlæggelsen er så voksne, selvom hun udner indlæggelsen kun er 18 år gammel. Hun er en meget velovervejet og filosofisk pige, og tankerne om stigmatisering, sygdom og fremtid er smukke.
Susanna kan fortælle om sine medpatienter på en måde, der kan få læseren til både at grine og græde. Det er så tydeligt, hvor højt hun elsker dem og gerne vil dem det bedste.
Det ses ofte, at psykisk syge begår selvmord, og det er ingen undtagelse i Susannas historie. Den sorg, hun føler i sin fortælling, tager læseren med det samme på sig, fordi man kun kan elske disse mennesker lige så højt som Susanna selv gør det.
Da hun møder nogle af dem efter sin indlæggelse og kan fortælle om én, der får et barn eller én, der ikke længere tager stoffer, må man som læser sammen med Susanna trække på smilebåndet, fordi man er så engageret i alle personerne, der beskrives i bogen.


Jeg vil ganske kort nævne Lisa, som er en pige, der indlægges på afdelingen masser af gange under Susannas ophold. Lisa stikker ofte af og er så ustabil, at hun bare ikke kan klare sig ude i den virkelige verden. Nu tror du sikkert, at Lisa er bindegal, og er den person, der ofte vises i film: Hende der altid får elektrochok og indlægges på den lukkede: Men Lisa er alle patienternes lyspunkt! Hun er syg, ja! Men hun forstår dem alle, hun forsvarer dem og kan tage dem seriøst som ingen anden. Lisa er en sand veninde på trods af sine skrøbeligheder, og netop derfor er hun en fantastisk person i denne fortælling!

Girl, Interrupted var lige så fængslende og magisk, som jeg håbede på. Intet var ødelagt ved at se filmen først, og har du læst bogen, vil jeg kun anbefale dig at se filmen også. Det er en fantastisk fortælling om nogle fantastiske mennesker, som man ikke kan andet end at elske og gemme i sit hjerte for evigt!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar