.

.

fredag den 10. oktober 2014

"Endgame: Kaldet" af James Frey

Titel: Endgame: Kaldet
Forfatter: James Frey
Serie: Endgame
Forlag: Høst & Søn
Sider: 460
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Rosinante&Co

Dette er endgame. Og det sker lige nu. 
12 slægter er klar til at kæmpe for deres overlevelse, når jorden går under. Den, der vinder, sikrer sig og sin familie overlevelse til den nye verden. Nøglerne er gemt på Jorden, og det er deres opgave at finde dem. De er blevet trænet hele livet, og nu går det løs.

Endgame er endnu en bog i genren Young Adult dystopian; En genre, som jeg må indrømme, jeg virkelig har forelsket mig i. Det er en genre, der er meget oppe i tiden, og derfor kræver det også en unik fortælling. Og det tør siges, at Endgame er sådan én!
Endgame er ikke bare en bog, det er en multimedieoplevelse. Læseren har mulighed for sammen med hovedpersonerne at gætte, hvor Jordnøglen (den nøgle, der skal findes i denne bog) ligger gemt. Gennem hele bogen er der henvinsinger til en masse links på nettet, og hvert link leder læseren til en youtubevideo, en hjemmeside med facts om ufoer eller gamle bygningsværker eller koordinater på google maps. Al sammen er med til at inddrage læseren i jagten og give læsningen en helt anden dimenssion. Da jeg begyndte bogen, var jeg for alvor bange for, at dette ikke ville lykkedes eller ville virke kluntet, men det fungerer overraskende godt.
Om man vælger at lade links være links og bare læse eller virkelig lader sig inddrage i dette ekstra lag, er bogen en succes. Bogen kan sagtens fungere uden, at læseren er med i jagten, hvilket helt klart er en styrke for den!


Der er en del hovedpersoner, eftersom vinklen skifter gennem histrorien. Som læser følger man alle spillerne og deres kamp for at at være den første, der finder nøglen. Nogle Spillere er mere interessante end andre, og der var især 2, jeg var mest begejstret for:
Sarah er en pige fra USA. Hun har netop gennemført High School, da Endgame begynder. Hun er en af de spillere, der ved, at det en dag vil komme, men hun tæller dage til, at det ikke længere er hende, der står for skud og skal være deltager fra sin slægt. Desværre kastes hun ud i spillet, og hvor mange af de andre virkelig glæder sig og ser det som en ære, er hun led og ked af, at hun skal forlade familie og kæreste. Sarah har denne anderldes vinkel på spillet, og jeg tror, det er derfor, hun tiltaler mig så meget. Idéen om at stå som teenager og pludselig have hele verdens overlevelse som ansvar er skræmmende, og det formår Frey at portrættere gennem Sarah og hendes person. Sarah er modig, drabelig og skidefarlig i sit Spil, men hele vejen igennem længes hun efter dét derhjemme og kæmper for at kunne se sin familie igen.
Chiyoko er en anden kvindelig karakter. Hun er stum, og det giver forfatteren en ekstra udfordring, når det kommer til at skrive om hende. Hun udtrykker sig gennem klap, bevægelser eller mimik, og det er enormt spændende at følge hendes udvikling. Chiyoko er til gengæld og modsat Sarah en ren dræbermaskine. Hun er en ninja, der kan snige sig ind på alle og slår ihjel uden at blinke. Umiddelbart virker hun meget som den fødte deltager til Spillet, men når man pludselig står overfor andre unge mennesker og måske endda forelsker sig, er det svært kun at spille Spillet til sit eget bedste Ciyokos udvikling gennem bogen er fænomal og dragende, og som læser er det svært ikke at holde med hende, selvom hun slår alle ihjel på sin vej.

Endgame er en fantastisk bog og nok en af de bedste, jeg har læst i år. Hele vejen igennem er det svært ikke selv at gætte med, karaktererne er spændende, og til tider bliver man faktisk i tvivl om, hvorvidt Endgame er fiktion eller fakta.
Idéen med multimedieoplevelsen fungerer enormt godt, og hvis man "bare" vil læse den fantastiske fortælling er det også muligt!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar