.

.

søndag den 5. oktober 2014

"Elverskud: Skyggehævn" af Nicole Boyle Rødtnes

Titel: Elverskud: Skyggehævn
Forfatter: Nicole Boyle Rødtnes
Serie: Elverskud  

Forlag: Alvilda 
Sider: 257
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Alvilda.

Dette er den 3. og sidste bog i trilogien om elversøstrene Birke, Rosa, Kirse og Azalea.
Birke og Rosa kæmper for at holde sammen på det hele: Søsteren Kirse holdes fanget af Åmanden samtidig med, at Azalea er rejst til elvernes land. Birke kan ikke længere få sig selv til at holde alt hemmeligt for kæresten, Malte, man kan han tåle sandheden, og kan hun bære at miste ham for altid?

Dette er det sidste bind i en serie, jeg virkelig har nydt at læse. Det, som denne serie kan, er at forene fantasy med en ungdomsroman, og den gør det fortsat rigtig godt.
Desværre udforskes universet ikke lige så meget i denne bog, som det blev i de to forgængere, og derfor oplevede jeg til tider, at handlingen gentog sig selv en smule.
Det er en skam, for det er ikke en problematik, jeg har oplevet i de andre bøger.
Når det så er sagt, at der kun positive ting tilbage: Rødtnes tør også med denne bog at tage nogle emner op, som er enormt relevante i en ungdomsfortælling: Kærlighed, ærlig, unge og graviditet og ikke mindst spørgsmålet og det etiske ved abortdiskussionen. Rødtnes formår at skrive om dette uden at komme med et endegyldigt svar eller en konklusion omkring, hvad der er rigtigt og forkert: I stedet belyses emnet fra diverse vinkler, hvilket fungerer rigtig godt for fortællingen og spændingen i den.


Birke er også i denne bog hovedpersonen, der fortæller historien. Birke plages af trangen til at fortælle sin kæreste, Malte, hvad der virkelig foregår, og at hun og hendes søstre er elvere. Hele bogen igennem kæmper hun for og imod dette, og hendes tanker minder om noget, alle unge piger har været igennem (når det kommer til at have hemmeligheder, som man inderligt vil dele med andre, især dem man elsker allermest). 
Desværre udvikler Birke sig ikke lige så meget i denne bog, som hun gjorde i de to andre, men heldigvis er hendes person nået til et stadie, hvor denne stilstand ikke irriterer læseren. Hun er en moden og velovervejet pige, der har hjertet på det rette sted. Som alle teenagepiger foretager hun nogle valg, man slet ikke forstår, men samtidig kan man heller ikke lade være med at heppe på hende og håbe, at alt ender godt for hende og hendes søskende.

Denne bog er en rigtig fin slutning på trilogien. Normalt opleves det, at forfatteren i trilogi-sammenhænge har "den svære 2'er", men i dette tilfælde oplevede jeg det som "den svære 3'er". Det virkede som om, at Rødtnes ikke rigtig havde mere at give sine personer. Deres personlige udvikling var fuldendt, de vidste, hvor de ville hen, så det var "kun" handlingsforløbet, der gav denne bog spænding og indhold: Personerne var, som de var hele vejen igennem, hvilket er en skam.
Det gør ikke bogen kedelig eller intetsigende: Handlingen og Rødtnes' kærlighed for karaktererne kan mærkes, og denne bog er en rigtig fin slutning på en trilogi, jeg bestemt vil anbefale!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar