.

.

fredag den 24. oktober 2014

"40 ting du skal vide (om at leve)" af Alice Kuipers


Titel: 40 ting du skal vide (om at leve)
Forfatter: Alice Kuipers
Serie: -
Forlag: Alvilda
Sider: 286
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 3/5

Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Alvilda.

Amy har styr på sit liv. Hun er den dygtige i klasse, laver alle lektier og har sågar en brevkasse, hvor hun giver andre råd til, hvordan de kan genvinde kontrollen i deres tilværelse. Hun er kæreste med Griffin, naboens dreng, som er stille og rolig. Alt virker harmonisk og fuldstændig i kontrol.
Men da fyren Pete starter i hendes klasse, mister hun den perfekte facade. Der er bare et eller andet ved Pete...


Denne bog frustrerede mig rigtig meget! Til tider var den slet ikke til at slippe. Og på andre tidspunkter havde jeg lyst til at kaste den gennem rummet, fordi den tog en drejning, jeg bare slet ikke kunne acceptere.

Historien om Amy vil rigtig mange ting, og den vil gerne omkring så mange emner som muligt, hvilket til tider gør den til en enormt rodet affære.
Det er en rigtig modig ting at turde tage ting op som unge mødre, mobning og det at være anderledes, men jeg tror, det havde været bedre, hvis disse emner var delt ud i hver deres bog. 


Amy er bogens hovedperson, og det er hende, der fortæller. Gennem Amys øjne ser vi alt fra en selvsikker og kontrolleret pige, der har hele sit liv planlagt, til en ung kvinde, der skal tage stilling til sit eget og et barns liv samt fremtid. Amys udvikling gennem bogen er relativt lille og minder om den klassiske ud og hjem igen-fortælling. 
Af en eller anden grund husker jeg ikke Amy specielt godt, når jeg sidder her et døgns tid efter og skriver anmeldelsen, hvilket er problematisk. I stedet står hendes kæreste Griffin i klar erindring. 
Griffin bor med sin mor, der ikke er rask. Hvad hun fejler, finder man aldrig ud af, men flere gange hentydes der til en eller anden form for psykisk lidelse. Griffin har aldrig fået lov at være barn og har altid skullet sørge for sin mor (hans far er bare ikke til stede i bogen). Historien om en fyr, der skal holde styr på et kaotisk hus med en mor, der bare ikke magter tilværelsen og samtidig ser sin kærestes liv smuldre, er fantastisk godt skrevet af Kuipers. Griffin er helt klart den karakter, jeg holdt allermest af gennem bogen, og derfor er det også vigtigt for mig at nævne ham her i anmeldelsen.

Når bogen fungerede, gjorde den det til gengæld også 100%. Når den først satte sig fast på et tema (så længe det nu varede), gik den i dybden med det og belyste det fra alle vinkler, så den aldrig blev fordømmende eller konkluderende. Det er netop dét, ungdomsbøger kan: De kan give os indblik i de svære dilemmaer, som vi har i vores tilværelse. Der er så mange svar og muligheder til alt, at der umuligt kan være ét sandt svar til alle.
Det er styrken ved "40 ting du skal vide (om at leve)". Tematikkerne er tunge, men bogen formår hele vejen igennem at huske sin læser på, at sådan er livet for os alle på et eller andet tidspunkt. Følg dit hjerte og gør det, som DU føler er rigtigt for DIG. Ingen andre kan gøre det for dig!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar