.

.

søndag den 19. oktober 2014

"21 måder at dø" af Sarah Engell

Titel: 21 måder at dø
Forfatter: Sarah Engell
Serie: -
Forlag: Carlsen
Sider: 335
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Carlsen.

 
Stella har for nyligt mistet sin mor. Hun er klassens outsider og har kun en enkelt veninde. Til hverdag overvejer hun selvmord, og hvilken metode der er mest effektiv: For skal hun gøre det, skal det være for good. Ingen udveje eller måske'er.
Stella forsøger at overleve skoledagene, hvor klassens dronning, Amalie, sørger for, at Stella er sikker på, at alle hader hende. Hvor lang tid går der, før Stella ikke længere kan klare presset?


Ungdomsbøger er en genre, jeg er enormt glad for. Jeg synes, der sker så meget med mennesker i den alder, og det er især i vores teenageår, at vi finder ud af, hvem vi vil være, og hvordan vi vil huskes. Som teenager skal man træffe nogle dumme valg, og man skal ikke forstå konsekvenserne af alle de ting, man gør. For det kan man ikke som barn/ung, end ikke som voksen i nogle tilfælde!
Men hvor går grænsen? Hvornår skal de voksne gribe ind - og hjælper det, når man står og råber på hjælp, fordi situationen bliver for uoverskuelig?
Denne bog er nok en af de bedste ungdomsbøger, jeg nogensinde har læst. Jeg var grebet fra første side, handlingen var så spændende, og hele vejen igennem havde jeg ingen idé om, hvordan tingene ville ende! Der var så mange twists og nye sider af sagen, at man som læser bliver blæst helt omkuld gang på gang!Hovedpersonen i bogen er Stella, som også er bogens fortæller. Stella har en masse ting, som hun bakser med: En mor, der netop er død af kræft, en klasse, der nægter at snakke med hende og en far, der aldrig er til stede, fordi han selv bearbejder sorgen over moren. 
Stella prøver på alle måder, men der er ingen, der er interesserede i hende: Faktisk mener alle, at det hele ville være meget lettere, hvis hun begik selvmord. For Stella fylder tanken om selvmord også enormt meget: Skulle hun gøre det? På nettet sidder hun og deler disse tanker, og hele bogen igennem kæmper hun med tanken om, hvorvidt hendes liv nogensinde vil blive bedre.
Stella er en pige, som jeg tror, vi alle kan kende os selv i: Usikkerheden og ikke mindst tanken om, hvor lige præcis vi hører til i den store verden? Stella minder utrolig meget om mig som menneske, især fordi jeg har været udsat for mange af de samme ting som hende, når det kommer til mobning. Frygten for at fortælle de voksne, hvad der sker eller frygten for, om det nu kan blive værre? Hvordan får det en ende?
Stella er enormt voksen i sin tilgang, også selvom hun overvejer at begå selvmord. Selvmord er en permanent løsning på et midlertidigt problem, har jeg hørt andre sige, og jeg tror det er rigtigt i 99,9% af tilfældene. Men sådan kan Stella ikke se på det i situationen. For hende vil det aldrig nogensinde stoppe. Det sker i skolen og fortsætter online, når hun kommer hjem.

Stella er langt fra den eneste, der er blevet udsat for dette. I bogen er der flere referencer til sande historier om unge, der har begået selvmord grundet mobning. Også Amanda Todd, som døde for få år siden, er nævnt.
Det gør fortællingen endnu stærkere, og som læser kan man ikke andet end at græde flere steder i bogen, fordi historien bare rammer en så hårdt!


Denne bog burde være obligatorisk læsning for ALLE, der arbejder med unge. Både lærere, pædagoger og ikke mindst forældre. Bogen forklarer lige præcis, hvor svært det kan være at stoppe mobning eller chikane, og den forklarer til perfektion, hvordan det er at være ung i nutidens samfund.Citat: 
"Canada 2012: 15årige Amanda Todd bliver mobbet i cyberspace og begår selvmord ved at drikke blegemiddel. Efter hendes død fortsætter mobningen på Facebook med kommentarer som: 'This bitch deserved to die!' Ifølge BT florerer hendes obduktionsbilleder også på nettet som del af mobningen."

4 kommentarer:

 1. Åh, den bog vil jeg så gerne læse. Den lyder til at ramme, præcist og hårdt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan varmt anbefale den! Den overraskede mig virkelig, havde slet ikke regnet med, at den ville være så god!

   Slet
 2. Hold da op, hvor den lyder god! Den bog må jeg absolut have anskaffet mig!

  SvarSlet
  Svar
  1. DO IT! Åh jeg kan kun anbefale den! Er stadig ellevild af begejstring!

   Slet