.

.

mandag den 1. september 2014

"Medusas Øje" af Lasse Bak Sørensen

Titel: Medusas øje
Forfatter: Lasse Bak Sørensen
Serie: -

Forlag: Facet
Sider: 301
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 2/5

Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Facet.


En forklædt munk skyder præsten i Roskilde domkirke under en konfirmationsgudstjeneste. Alle er i chok, men tvilligesøstrene Jo og Mag ved godt, hvorfor præsten skulle ryddes af vejen: Præsten Jonas gemte på flygtninge, og det er ikke noget, alle mennesker i Danmark bryder sig om. Men tør de gå til politiet, og hvem er den mystiske mand, der skriver til og følger efter dem?

Medusas øje er en historie, der sagtens kunne foregå i nutidens Danmark. Det er en anderledes børne/ungdomsbog, og da jeg modtog bogen, troede jeg faktisk, at jeg skulle læse fantasy, for det ligger forsiden og titlen også op til. Dette er dog en realitisk fortælling, der tvinger sin læser til at tage stilling til alle mulige etiske dilemmaer og forskelligheder her i verden. Bogen omhandler emner som flygtninge, nazisme og liv og død. 
Lasse Bak Sørensen har med denne bog forsøgt at skabe mulighed for dialog omkring emner, som mange unge nok ikke bruger meget tid på, og det er en rigtig god idé.
Bogen er både en spændingsroman og en samfundsrealitisk fortælling, men måske skulle Sørensen have valgt én genre. 

For mig som læser blev det en meget rodet oplevelse. Jeg kunne ikke finde ud af, hvad jeg skulle mene om det hele, og generelt synes jeg, at bogen gik enormt langsomt frem. Læseflowet forsvandt konstant, fordi der gik så lang tid før alle historier blev bundet sammen og gav mening i den samlede fortælling. Det gjorde, at jeg havde meget svært ved at koncentrere mig om at læse længere tid af gangen, og da meningen endelig kom, havde jeg meget svært ved at genfinde min interesse for historien.

Det var dens karakterer, der holdt mig ved læsningen.

Bogen har en masse forskellige historier, som viser sig at have noget med hinanden at gøre.
Tvilligeparret Jo og Mag var desværre ikke de heltinder, som jeg håbede på. Sørensen har kæmpet for at gøre dem så forskellige, at man alligevel bytter om på dem, også fordi det hele tiden skifter, hvem af dem, der beskrives som modig eller kujon. Ydermere handler deres del af historien mest af alt om kampen om drengevenne Jonathan, og det bliver enormt trættende at følge deres passager i bogen.

Mere interessant er politimanden Thomas. Han bringer "den voksne fortælling" ind i bogen, og det er dejligt, at det hele ikke går op i teenagere på den dårlige måde. Thomas skaber den kriminalroman, som Sørensen måske skulle have holdt sig til i denne bog. Alle de passager, hvor Thomas forsøger at opklare mordet på præsten, er enormt spændende, og det var netop her, hvor jeg havde svært ved at ligge bogen fra mig. Krimi-nørden i mig skreg på flere kapitler med Thomas, for selvom han har et crush på en kvindelig kollega, har sagen stadig hovedfokus i hans dele af bogen, og det er virkelig en skøn befrielse!

Sidst men ikke mindst er der drengen Jonas. Han er en del af et fællesskab med den onde leder Emil, der presser ham ud i situationer, han slet ikke har lyst til at være en del af. Lukas' fortælling handler om at ville have de rigtige venner, men hvor meget skal man gå på kompromis med sig selv? Jonas' refleksioner og situation er meget spændende og et herligt twist til bogen, og de kapitler, hvor det er Jonas, der er i fokus, hjælper også bogens handling frem!

Medusas øje er desværre ikke den bog, jeg regnede med. Den snegler sig af sted og bruger alt for lang tid på at komme i gang og finde en mening med sin handling. Heldigvis har forfatteren skabt nogle karakterer, man som læser ikke har lyst til at slippe, og det er det, der redder bogen. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar