.

.

mandag den 22. september 2014

"Half Bad: Halvkode" af Sally Green

Titel: Half Bad: Halvkode
Forfatter: Sally Green
Serie: Half Bad
Forlag: Carlsen
Sider: 475
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

Denne bog er stillet til rådighed af Carlsen.


Nathan lever i en verden med sorte og hvide hekse. De hvide hekse jager de sorte, koste hvad det koste vil: De sorte hekse skaber kaos og er onde. Nathan er en halvkode. Halvt hvid og halvt sort. Når han fylder 17, skal det besluttes, hvad han er: En hvid eller sort heks.
Derfor holder Rådet øje med ham, men Nathan kan mærke den sorte side trække i sig, og hvordan kan man gå imod de gener, man er født med?

Halv Bad: Halvkode er en bog, der bringer diskussionen om social arv, familie og identitet op på et helt andet plan. Historien foregår i en verden meget lig vores men så alligevel ikke. Universet er så spændende og slet ikke til at give slip på, når man først er gået i gang med bogen. Sally Green formår at holde læseren i en spænding og kærlighed til hovedpersonen Nathan, som gør, at man som læser er draget ind i historien fra første side. 
Især er jeg vild med det faktum, at hun tør bruge 2.personsfortæller; Altså en du-form. Det, at tale direkte til sin læser, gør, at læseren for alvor bliver en del af fortællingen, men det kræver også en helt særlig form for fortælleevne, som jeg må sige, at Green besidder.

Selvom bogen er fantasy virker det ikke til at foregå i et middelalderligt tidsperspektiv: Tværtimod virker det til at bogen foregår i vores tid, men dette bliver aldrig sagt direkte, og det gør ikke noget. Universet, idéen om heksene og dette samfund er så gennemtænkt, at man slet ikke får brug for at se det i en større sammenhæng. 

Nathan er bogens hovedperson, og han er også den, der fortæller. Hele bogen igennem kæmper Nathan med at finde ud af, hvem han er, og hvorfor han er, som han er. Han skammer sig over at være halvkode, for hans far er også den ondeste sorte heks, der nogensinde har eksisteret. Alligevel er der en dle af Nathan, der savner en far, også selvom denne er frygtet af alle hekse omkring ham. Nathan er faktisk helt almindelig, han er lige i midten, og han er derfor realistisk. Det havde slet ikke fungeret, hvis han nu kun ville være hvid eller sort: Han hælder lidt hele tiden, for det gør vi jo alle, når vi skal finde ud af, hvem vi er som mennesker.
Nathans person og rejse er en sand fornøjelse at følge, og hans udvikling fra barn til voksen er en historie, der på den ene eller anden måde handler om os alle sammen.

Der var et midteerstykke i bogen, som jeg ikke rigtigt forstod. Det fløj over hovedet på mig, og jeg må indrømme, at jeg ikke rigtigt kan beskrive hvorfor. Det er derfor, at bogen ikke får 5 stjerner, men "kun" 4. Det skal dog understreges, at bogen er letlæselig, fængende og rigtig svær at ligge fra sig!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar