.

.

fredag den 25. juli 2014

"Sort vand" af Patrick Leis

Titel: Sort vand
Forfatter: Patrick Leis
Serie: -
Forlag: Facet
Sider: 230
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 3/5


Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Facet. 

Den lille ø Barsø har ganske få indbyggere og er det rene ferieparadis. Her holder Mike, Adrian og Laura ferie sammen hvert år. De var de første til at opdage den mystiske, sorte pøl. Ingen ved, hvad pølen er, men én ting, kan de alle blive enige om: Den er farlig, og den spiser mennesker.

Jeg har ofte hørt Patrick Leis nævnt i forbindelse med zombie-elskere. Både når det kommer til bøger og film, og derfor har jeg længe villet læse en bog af ham. Jeg troede først, at jeg skulle læse en klassisk zombiefortælling ala Kadavermarch af Dennis Jürgensen, men det skulle jeg ikke.
Opbygningen af historien er meget lig en zombieroman, men bogens zombie er den sorte pøl, der forfølger bogens hovedpersoner.
Historien er fyldt med spænding og den klassiske gyser, som jeg holder meget af. Det er netop denne paranoia og "ingen kan vide sig sikker"-stemning, jeg værdsætter ved en god zombiefilm eller -bog. Det formår Leis at skabe, og som læser er man hele tiden klar til at komme tilbage til det ene eller andet hold personer for at se, om de nu også stadig lever.

Bogen har som sådan ikke nogle hovedpersoner. Man følger hele øen og deres opdagelse af Pølen, der kommer nærmere og nærmere. Som læser er man lige så udsat som karaktererne, og det er nervepirrende at sidde og vente på, hvem der mon er de næste, der skal stifte bekendtskab med Barsøs nye fjende. 
De personer, der nok kan kaldes hovedkarakterer, er de 3 unge mennesker Mike, Adrian og Laura. De er som nævnt tidligere de første, der opdager Pølen og forsøger at advare resten af øen mod den store fare, der kommer ude fra havet. Deres venskab beskrives rigtig fint, men desværre forsøger Leis at få en form for trekantsdrama ind mellem dem, og det fungerer ikke i det setup, som resten af fortællingen arbejder med. Derfor falder disse scener ofte til jorden og trækker læseren ud af fortællingen, og det er en skam, fordi resten er så gennemført.

Uden at afsløre for meget, blev jeg til tider også irriteret over, at spændingen omkring Pølen blev fjernet et par gange gennem fortællingen. Hvor jeg ville have foretrukket, at Pølen bare var der og var enormt uhyggelig, bliver den forklaret og gjort logisk, hvilket jeg ikke synes hører en god gyser til. Jeg mener, de forklarede jo ikke, hvorfor der fandtes en giga mega stor haj i Jaws, og alligevel troede vi på den fortælling: Netop fordi den var så godt opbygget, at vi var sikre på, at der var så stort et monster derude et sted. Det er ærgerligt, at Leis ikke lod den sorte pøl være et mystisk væsen, som vi selv må gætte os til, hvor mon kommer fra.

Sort vand er en rigtig spændende bog, og den fungerer langt hen ad vejen. Som læser er man engageret i de mange hovedpersoner, og det kræver en dygtig forfatter at få os til at interessere sig for en hel ø og dens beboeres overlevelse!


2 kommentarer:

  1. Den lyder spændende, den må jeg da læse. Jeg elsker jo alt der har med gys at gøre! :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan jeg varmt anbefale :D Den er anderledes, og har du en forkærlighed for zombier og den opbygning, som de fortællinger ofte har, så er den et glimrende valg :)

      Slet