.

.

onsdag den 30. juli 2014

"Gåden om Alaska" af John Green

Titel: Gåden om Alaska
Forfatter: John Green
Serie: -

Forlag: Høst & Søn
Sider: 256
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 4/5

Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Høst & Søn.


Før det skete var Miles en helt normal dreng, der kendte sin plads i livet. Han havde ikke rigtig nogle venner og regnede med, at High School også ville være sådan.
Så mødte han Alaska, en helt speciel pige med en speciel fortid og en personlighed, der kan skifte fra det ene øjeblik til det andet.
Efter det skete bliver Miles aldrig den samme igen. Hans plads i livet er forsvundet, og han ved ikke, hvad han skal gøre for at finde den igen.

Jeg var en af dem, der startede med at læse The Fault in Our Stars. Mange fortalte mig, at det skal man lade være med, for man vil blive skuffet over alle de andre bøger, som John Green har skrevet. Alligevel var jeg nødt til det: Alle snakkede om den, og jeg fortrød bestemt ikke, at jeg havde startet med den: Hvorfor skal man altid gemme det bedste til sidst?
John Green er en forfatter, som jeg tror, at jeg altid vil holde af. Hans måde at skabe personer er så fantastisk, og indtil nu har jeg holdt af samtlige karakterer i hans fortællinger. Hans måde at behandle emner såsom cancer, død og venskab er så enestående, og netop derfor er jeg forelsket i ham som forfatter.

Miles er fortælleren i denne bog, og derfor ser vi det hele fra hans synsvinkel. Han er et typisk ungt menneske, der er ved at finde ud af, hvor han skal være i den store verden. Identitetskrisen kradser, og da han starter på en helt ny high school langt væk hjemme fra mor og far, skal han for alvor lære at stå på egne ben. Ikke desto mindre ved Miles en del om sig selv. Han kender sine grænser, og han ved, hvor han står i forhold til de andre elever. Langtsomt lukker Miles op og ender i vennegruppe med Obersten (hans værelseskammerat), Takumi samt Alaska. 
Miles beundrer Alaska for hendes mod og stædighed, og deres venskab bliver hurtigt tæt og alligevel føler Miles aldrig, at han lærer, hvem Alaska i virkeligheden er. 

Alaska er den type person, som John Green er fantastisk til at beskrive. Hendes adfærd, tanker og væremåde er så medrivende, at man som læser sammen med Miles oplever frustrationen over ikke at vide, hvem hun i virkeligheden er. Vi ønsker at lære hende at kende og høre om hendes liv og tanker. Green formår hele tiden at tease os, så vi holder fast og hungrer efter mere information. Selvom Alaska i sandhed er svær at blive klog på, formår Green alligevel at skabe en sympati og forståelse for hendes situation, som gør, at man som læser holder af hende.

Green har gjort det igen med denne bog. Det er en historie om venskab, kærlighed og at finde sig selv i en tilværelse, der er så turbulent, at man knapt nok kan overskue den. Med sine fantastiske hovedpersoner får han sin læser til at grine, blive chokeret, være trist og alligevel se et håb for enden af den mærke tunnel.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar