.

.

torsdag den 26. juni 2014

"Divergent: Fornyeren" af Veronica Roth

Titel: Divergent: Fornyeren
Forfatter: Veronica Roth
Serie: Divergent
Forlag: Alvilda
Sider: 451
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 2/5


Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Alvilda. Alle holdninger og meninger til bogen er mine egne!

Dette er den tredje og sidste bog i serien om Tris og Tobias og deres univers. HAR DU IKKE LÆST DE ANDRE BØGER I SERIEN, VIL DENNE ANMELDELSE MULIGVIS SPOILE DIG.


Tris og Tobias lever i en farefuld verden. Efter afsløringen omkring deres bys oprindelse, er der udbrudt borgerkrig: De faktionsløse kæmper for frihed og ligestilling, mens den nye befolkningsgruppe, Allegiant kæmper for at opretholde det system, som altid har været gældende. Tris og Tobias må nu finde ud af, hvilken levevis, de passer ind i. Og hvor meget vil de give for at få den fulde sandhed?

Dette er den første bog, hvor både Tris og Tobias' vinkel på fortællingen gives til læseren. I de 2 første bøger er det kun Tris' synsvinkel, man har kunnet følge, og det giver en rigtig god dynamik og fin mening, når man kommer i gang med fortællingen.

Tris er for alvor blevet tvunget til at tage stilling til mangt og meget. Hun har mulighed for at vælte hele samfundet, som det ser ud nu, og som divergent har hun en helt særlig magt og resistens over for faktionernes våben. Ydermere er det hendes mor, der har været med til at starte hele det samfund, som Tris nu lever i. Tris' mission i bogen bliver at finde svar på de mange spørgsmål og ikke mindst at finde ud af, hvem hendes mor virkelig var. Selve hendes søgen er en meget spændende plotline, og de små hints, der er igennem hele bogen, hjælper læseren til selv at være med til at opklare mysteriet.
Når det så er sagt, er selve hendes person ikke noget at råbe hurra for. Gennem det meste af bogen skal hun overbevise alle, især Tobias, om, at hun er en stærk og selvstændig kvinde, og der skal i hvert fald ikke være nogle, der sætter grænser for hende. Det kan ikke tælles på 2 hænder, hvor mange teenage-agtige og pigefnidder-disskussioner, Tris har i løbet af bogen, og i stedet for at fremstå moden og ansvarlig, opfatter jeg hende som et lille barn, der er styret af sine impulser og slet ikke forstår, at hendes handlinger også påvirker andre mennesker. Det er rigtig ærgerligt at gøre hende til denne karakter, for hun ender med at ligne en masse kvindelige hovedroller, som vi ser i det litterære univers for tiden. 


Tobias er måske en anden sag. Hans mission bliver hævn: Hævn over den mor, der aldrig var der, og den far, der altid pinte ham og stadig kan skræmme livet af ham. Derfor passer det også rigtig godt, at de fortæller på skift i løbet af bogen, for Tobias og Tris er ikke specielt meget sammen i det sidste kapitel af trilogien. 
Tobias' person bringer tanker om etik, næstekærlighed og tilgivelse op i læseren. Det er en rigtig fin måde, dette gøres på, men hver gang, det skal til at blive rigtig godt, skal han liiiige skændes med Tris om det ene eller det andet. Deres små uenigheder er ikke skrevet specielt godt eller overbevisende, og bliver hurtigt mudderkastning, som ikke fører til noget som helst. Det er virkelig en skam, nu, hvor Tobias endelig får lov at fylde endnu mere i denne bog. Hans vinkel på det hele har jeg savnet i de andre bøger, og derfor ville jeg gerne have ham brugt meget mere fornuftigt.

Selve historien minder alt for meget om bog 2: Den bruger alt for lang tid på at finde sin hovedhistorie, den kaster til højre og venstre med idéer, og man skal som læser holde tungen lige i munden for at forstå, hvad det hele handler om. De store afsløringer, som bogen følger med sig, er rigtig fede, og det er helt klart dem, der trækker op, for hovedpersonerne bliver man alt for hurtigt trætte og uengagerede omkring. Jeg troede, at bog 2 ville være "den svære 2'er", men desværre var bog 3 slet ikke det, jeg håbede på. Skuffelserne stod  kø, og selvom der tages nogle modige valg omkring handlingen fra forfatterens side, er det ikke nok grundet det faktum, at hovedpersonerne er gået hen og blevet ligegyldige og barnlige.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar