.

.

fredag den 9. maj 2014

"Like had luderen" af Johanna Nilsson

Titel: Like had luderen
Forfatter: Johanna Nilsson
Serie: -
Forlag: Alvilda
Sider: 201
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5


Denne bog er stillet til rådighed af Forlaget Alvilda. Alle holdninger og meninger til bogen er mine egne!


Jonna og Gloria er bedste veninder. De er "usynlige piger" i skolen: Hverken populære, men heller ikke dem, som alle mobber. Men en dag danser Gloria med den lækreste fyr til en fest, og der dannes facebookgrupper om hende, hvor hun kaldes luder, so og andre forfærdelige ting. Gloria blive desperat efter at rette opmærksomheden et andet sted hen. Pludselig er der 3 "Had Luderen" grupper, og hvem bliver den næste?

Internetmobning er et fænomen, som vi hører mere og mere om. Først var der Arto, og nu er det Facebook, som de unge bruger til at terrorisere hinanden med. Det er en spændende faglig diskussion, som alle har en holdning til. Denne bog givet et nuanceret billede af, hvad der sker med de unge, når de udsættes for mobningen på nettet - og den viser ikke mindst, hvad de er villige til at gøre for at slippe væk fra rollen som "luderen".

Bogen er delt op i 3 dele. Dette er fortællingen vist fra 3 unges synsspunkt: Jonna, som er udenforstående i hele mobningssagen. Hun ser sin bedste veninde gå psykisk ned, pjække fra skole og gøre alt for at undgå den ubehagelige opmærksomhed. Jonna gør alt for ikke at miste Gloria, som lukker sig mere og mere inde i sig selv. Aktivt går hun ind i kampen og skriver onde kommentarer tilbage til dem, der er efter hendes veninde, for hvem vil ikke være der for én, man holder af? Hurtigt hvirvles Jonna ind i det store online-spind, og hendes magtesløshed bliver tydligere igennem bogen.

Robin fortæller i bogens 2.del. Han er en meget spændende karakter, nok den mest interessante i hele bogen. Han er den lækre fyr, skolens konge - og stammer fra en indre missionsk familie. Han er ved at brække sig over de mange religiøse tiltag og regler, da han i virkeligheden drømmer om at blive rockstjerne og fodboldspiller. Hele tiden er der en hårfin grænse mellem idiot og sympatisk fyr, og det er skrevet så mesterligt, at det først er på sidste side, at jeg følte mig overbevist om, hvilken side, jeg personligt hældte til! Robin går fra at være ovenpå til at blive trampet ned af alt og alle, og den måde, hans karakter går i spåner på, er enormt intens!

Gloria afslutter bogen i den tredje og sidste del. Hun er helt modsat Robin og ender på toppen. Glorias udfordring og kamp bliver mellem at få sin hævn og vise, at hun er bedre end de andre og ikke går med på vognen. Hele tiden sættes grænsen op, og gang på gang skal hun tage stilling til, hvad der vigtigst for hende og hendes værdighed. Gloria går fra at være hende, som alle er efter, til at være hende, som alle frygter, fordi hun pludselig er høj i hatten. 

Udviklingen er enormt spændende, og der er så mange gråzoner mellem alle karakterne. Det er netop det, som bogen her gør fantastisk! Den viser os, at vi alle er mennesker. Især unge mennesker kan have svært ved ikke at blive hævngærrige, når de endelig får chancen. Retfærdigheden skal ske fyldest, og det er netop derfor, at historien bliver en ond cirkel! Der er ingen gode eller onde i denne fortælling, og vi får heller ikke et svar på, om unge på nettet bare skal forbydes eller er en skide og idé. Det må være op til læseren selv, for hvem siger, at mange af os ikke ville reagere ligesom Gloria, Jonna eller Robin?

2 kommentarer: