.

.

lørdag den 5. april 2014

Anmeldelse af "Lizzie" på Fredericia Teater

Jeg har set dette stykke som kulturblogger for Fredericia Teater. Jeg fik billetten gratis af teateret, så jeg kunne anmelde det her på min blog. Der kan læses meget mere om stykket lige her. Alle billeder i indlægget tilhører Søren Malmose.

Salen er fyldt med mennesker, der ikke ved, hvad de skal forvente. På de forreste rækker sidder folk med regnslag og plastikøkser, som er smurt ind i blod. På scenen er bandet ved at gøre sig klar, og guitaristen har intet mindre end 6 guitarer, der venter på, at han vil benytte dem i forestillingen. 
"Lizzie" er et sats fra Fredericia Teaters side, og spørgsmålet er nu, om den bliver en succes eller falder til jorden?

Historien om Lizzie Borden er sand. Lizzie blev anklaget for at have slået sin far og stedmor ihjel med en økse, men hun blev aldrig dømt i sagen. Lizzies motiv for at myrde sine forældre var ukendt og er det endnu i dag, men et populært gæt var, at faren misbrugte hende seksuelt. Denne idé leger musicalen også med.Bjørg Gamst spiller rollen som Lizzie, og hun gør det fantastisk. Jeg har i mange anmeldelser rost Frk.Gamst til skyerne, og jeg vil gøre det igen! Hun er den dygtigste fastansatte, som Fredericia Teater har, og da jeg hørte, at hun skulle have hovedrollen, var jeg helt tryg: Selvfølgelig kunne hun klare det. I de fleste roller, som jeg har set Bjørg Gamst i, har hun dog ikke skullet spille en sindssyg øksemorder. Derfor glædede jeg mig til at se, hvordan det mon ville gå.
Med denne rolle får Gamst virkelig mulighed for at vise sit talent både inden for skuespil, men isærdeleshed også inden for sang! Det kræver sin stemme, teknik og dygtighed at kunne synge de skæve toner, growle og skrige, som karakteren Lizzie kræver det, men Gamst gør det med så stor overbevisning, at jeg flere gange sad med åben mund i beundring!
Karakteren Lizzie går fra at være en sød og uskyldig pige til at være en sindssyg, manipulerende og sexet kvinde, og den forvandling, som Gamst gav karakteren, gav mig kuldegysninger, og jeg tog mig selv i nærmest at kigge mig over skulderen på vej hjem, fordi jeg var bange for, at hun fulgte efter mig tilbage til min bil!
Bjørg Gamst besidder bestemt teknikken "Less is more", og sindssygen, som langsomt kommer op i Lizzie, vises gennem enkelte blikke, en sindssyg latter her og der eller små ticks, som man kun ser, hvis man kigger efter. Det fungerer formidabelt, og jeg kunne ikke være mere tilfreds med hendes præstation!
Bjørg Gamst og et af hendes sindssyge grin. Blod skulle også være sundt for huden...

De 3 andre kvinder i stykket, gør også et fantastisk stykke arbejde! Alles stemmer klinger perfekt, og især når der synges 4stemmigt, er det tydeligt, at castet er nøje udvalgt til at passe sammen både i klang og karisma! Alle giver deres karakter noget ekstra og kan huskes bagefter!

Hele castet under den sidste sang. Her er alle forvandlet til ægte rock-chicks!
"Lizzie" er på ingen måder en klassisk musical. Den er snarere en teaterkoncert. Ikke desto mindre formår den stadig at få fortalt sin historie, og der foregår også drama på scenen. Opsætningen af "Lizzie" er en blodig rockmusical, som er stillet op som en rockkoncert det meste af tiden. Skuespillerne bruger håndholdte mikrofoner og mikrofonstativer i bedste rock'n'roll-stil, og lamperne på scenen bruges til at lave et fedt sceneshow, som er de store stjerner værdige. Hele tiden bliver publikum mindet om, at den fjerde væg kan brydes, men samtidig er man så langt inde i fortællingen og karaktererne, at man ikke lægger mærke til det. Det hjælper yderligere, at bandet er med på scenen, og skuespillerne rocker gentagne gange sammen med disse. Der headbanges, kastes heavy-tegn og råbes til hinanden gennem hele forestillingen. Det er super fedt, og den søde, uskyldige dame tæt ved mig, nærmest rejste sig op for a spille luftguitar og headbange med skuespillerne. Der er ingen tvivl om, at historien og musikken griber sin seer og får denne draget ind i en blodig, uhyggelig og gribende fortælling om en meget alternativ familietragedie.

Er vi på Roskilde og høre rockmusik eller i teateret? Ja, det er begge! Sceneopsætningen er minimalistisk, og lyset er mega fedt!
Som en bonus til denne forestilling, kan man få de berygtede "Splatter-pladser", og jeg har selv set stykket på sådan én og en almindelig plads. Sidder man på en Splatter-plads, får man udleveret regnslag, hvilket der er en grund til. Teaterblodet rammer publikum, og hvis det ikke er, at være en del af stykket, så ved jeg ikke, hvad er! Det skaber en endnu større uhygge, og det er mega fedt og får adrenalinen op i kroppen på publikum, når stykket peaker! Derfor vil jeg foreslå, at hvis man kan, så skaf sådan en plads! Det giver lige lidt ekstra - og man får noget med hjem i bogstavligste forstand ;)


"Lizzie" er et sats, men det er et sats, som Fredericia Teater kan være stolte af! Det er lang tid siden, jeg har nydt en forestilling så meget, og det er fedt at føle, at man får en musical og en koncert med sig hjem! Jeg kan kun anbefale, at man tager ind og ser denne forestilling! ROCK ON!

6/6


Ingen kommentarer:

Send en kommentar