.

.

mandag den 31. marts 2014

"Spillets By" af Lise Bidstrup

Titel: Spillets By
Forfatter: Lise Bidstrup
Serie: -
Forlag: Høst & Søn
Sider: 343
Sprog: Dansk

Bedømmelse: 2/5


Kimo bor i Urban Vertikali: Et samfund som kun består af et enormt højhus, hvor folk er beskyttet mod den evige oversvømmelse, som er uden for landets grænser. Kimo bor på det næsthøjeste niveau og har alt, hvad man kan ønske sig. Men en dag bliver hun valgt til programmet Rangstien, hvor børn kan deltage og håbe på at flytte et niveau op. Men taber man, dør man eller flyttes til nederste niveau. Kimo har derfor alt at miste, da konkurrencen går i gang.

Synes du også, at denne beskrivelse minder om the Hunger Games? Så er du bestemt ikke den eneste. Adskillige har beskyldt Bidstrup for at have stjålet Collins' univers, karakterer og idé og gjort det til sit eget. Den diskussion kan vi have herfra og til dommedag. Jeg vil derfor forsøge IKKE at sammenligne bogen med Hunger Games, selvom det er svært.

Universet giver god mening, og man forstår det meget hurtigt. Langsomt får man forklaret, hvordan tingene hænger sammen, og Bidstrup er god til langsomt at udvide sin verden, så læseren ikke er hægtet af med det samme. Selve spillet og dets opbygning er et tv-program, som alle andre beboere i landet ser, og hvert niveau afsluttes med et interview med de tilbageværende deltagere. 
Selve spillet var meget spændende at læse om de første par niveauer, men jeg synes, at det meget hurtigt blev trivielt i dets opbygning: Ja, det skete forskellige ting på niveauerne, men gangen i det blev hurtigt ens. Selve spillet fylder en del af bogen, og derfor kan den godt blive lidt lang til tider.

Netop derfor er det rart, at den er skrevet på et let forståeligt sprog, så man kommer hurtigt videre. Der er tale om store bogstaver, der står ikke meget på hver side, og Bidstrup formår at skabe handling hele vejen igennem. Bogen er ikke smukt skrevet, men den er hurtigt læst, og derfor vil jeg anbefale den, hvis man mangler en hurtig bog at gå i gang med.

Kimo er nok den eneste karakter, jeg fandt en smule glæde ved. Hendes modstandere, love-interest, tv-værten og hendes hjælper i spillet, var ligegyldige og var der mest af alt for at hun havde noget at spille op imod. Det var en skam, for det er netop karakterudviklingen, som kan være spændende i disse historier. Alle andre end Kimo var optegnet som god/ond, hvilket ikke hjælper på historien og dens budskab. Dog udvikler Kimo sig igennem bogen. Hun skal lige pludseligt face den hårde virkelighed, da hun skal være en del af spillet, og hun gør sig nogle yderst fornuftige tanker.

Okay, man kan ikke lade være med at sammenligne denne bog med Hunger Games, hvis man har læst den. Kort fortalt er den alle 3 Hunger Games-bøger i én. Ikke desto mindre er den underholdende, man er fanget af historien (på trods af dens forudsigelighed), og den er læst dejligt hurtigt. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar