.

.

søndag den 23. marts 2014

"Ringenes Herre - Eventyret om Ringen" af J.R.R. Tolkien

Titel: Ringenes Herre - Eventyret om Ringen
Forfatter: J.R.R. Tolkien
Serie: Ringenes Herre
Forlag: Gyldendal
Sider: 550
Sprog: Dansk

Bedømmelse: 5/5


Dette er den første bog i trilogien om Frodo go Herskerringen. 
Frodo lever et stille liv i Herredet sammen med de andre hobitter. Men en dag må han påtage sig den farefulde opgave at drage til Mordor, hvor det onde hersker. Han skal destruere Ringen, som den onde leder Sauron higer efter og vil bruge til at genopstå. Sammen med sit følgeskab drager de på en nærmest umulig færd, hvor de støder på orkere, elvere og skabninger, som man ikke længere troede fandtes...

Jeg har længe haft planer om at læse disse bøger. Kan man kalde sig en ægte bognørd uden at have læst disse bøger? Måske, men når man er så stor fan af fantasy, som jeg er, er det umuligt! Filmene har jeg haft glæde af i mange år. Jeg ser dem ofte, og hver gang er der en ny ting eller scene, som rører mig og gør min kærlighed til fortællingen større. Jeg har læst Hobitten, og den kom jeg igennem ret hurtigt. Men det er nu 10.gang jeg forsøger at kæmpe mig igennem Tolkiens største værk, og ja, 10.gang er lykkens gang!

Når man læser Ringenes Herre, skal man være forberedt på, at Tolkien er en grundig herre. Han skitserer ikke bare sit univers og sine skabninger: De får hele sider, og når læseren er færdig med at læse om Hobitter, ved vi alt fra skostørrelser til madpræferencer! Tolkien gør en dyd ud af at beskrive sit univers (især naturen), skabninger og karakterer så detaljeret, at læseren ikke kan være i tvivl om noget som helst. Tolkiens naturbeskrivelser kan være lange og fylde mange sider, men hans sprog er malerisk, beskrivende og så sansemæssigt stimulerende, at man ikke kan andet end at lade sig drage ind i den verden, som han beskriver. Vi er der selv, i alle scener, fordi han bruger så god tid på at få beskrevet omgivelserne. Hans metaforer, billeder og sammenligninger er som ingen andes, og han har sproget i sin magt!

I forlængelse af dette, så tager bogen lang tid om at tage fat. Tolkien kan ganske enkelt ikke lade handlingen begynde for alvor, før han har fået forklaret, hvem og hvad vi har med at gøre! Jeg plejer at sige, at man skal give en bog 150 sider, før man giver op, men med Ringenes Herre, skal man nok omkring de 300. Der sker bestemt ting her og der, men det er først på dette tidspunkt, at historien, universet og karakterne er etableret hos læseren. Dette gør også, at man føler meget stærkt for personerne meget tidligt, og når de rejser til et nyt sted, kan man se det hele for sig! Derfor vil jeg virkelig understrege, at man ikke må give op. Jeg tror nu på alle dem, som har sagt: "Den første bog skal jo bare etablere universet og problemerne. Så går det amok derefter!" Det er nemlig sandt: Når først rejsen begynder, er der action, spændende dialoger og karakterudvikling, som vi elsker det i en god fantasy bog!

Universet er enormt, og der er mange personer i spil. Derfor er det svært at få sagt noget om hver enkelt, men skal man sige noget generelt om Tolkiens karakterer, er det, at vi kan se os selv i dem alle på den ene eller anden måde. Tolkien gør et fantastisk job, når det kommer til identifikation med sine karakterer. Alle har en del af den lille men modige Frodo, den vise Gandalf, den trofaste Sam eller de fjollede fætre Merry og Pippin. Det er så let for os som læsere at holde af dem, for de minder os om os selv!

Ringenes Herre er et sandt eventyr. Det er en unik fortælling med et smukt sprog, som er en sand fornøjelse fra ende til anden. Magien, skabningerne og elskelige karakterer er i fokus, så hvad mere kan man ønske sig? 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar