.

.

søndag den 22. december 2013

"The perks of being a wallflower" af Stephen Chbosky

Titel: The perks og being a wallflower
Forfatter: Stephen Chbosky
Serie: -
Forlag: Pocket Books
Sider: 232
Sprog: Engelsk
Bedømmelse: 5/5


Charlie skal til at starte i High School og er enormt nervøs for det hele. Al den tid, han kan huske, har han været fluen på væggen og stået udenfor det hele. Hvorfor skal det ændre sig nu? Charlie beslutter sig derfor for at skrive breve til et tilfældigt menneske, hvor han fortæller om sine følelser, refleksioner og tanker omkring det hele. 
Charlie møder Sam og Patrick og sammen med dem skabes et helt unikt venskab, som får Charlie til at se helt anderledes på sig selv og omverdenen.

Perks er nok en af de bøger, som jeg har hørt allermest om hele mit liv. Når vi læser Det forsømte forår i folkeskolen, læser de Perks i England og USA. Bogen er blevet lovprist fra alle sider, og jeg har ikke kunnet vente på selv at komme i gang med den. 
Bogen har i Danmark fået et stort comeback, eftersom den lige er blevet filmatiseret med bla Emma Watson i hovedrollen som Sam. Filmen yder bogen værdighed, men det er ikke den, dette indlæg skal handle om.

Perks er en fantastisk bog - intet mindre! Jeg har grint, grædt og alle forventninger er blevet indfriet og endda overgået! Charlie er en så interessant karakter, og man er sikker på, at han netop har udvalgt en selv til at modtage disse breve, som bogen omhandler. Sproget, hans voksne refleksioner og passivitet i livet vækker så mange følelser hos læseren, at oplevelsen gennem bogen bliver fuldendt gang på gang. Det er umuligt ikke at lade sig gribe af historien, og jo længere, man når med bogen, desto mere tragisk bliver det hele, og man er nødt til at følge Charlie til ende.

Som mange undgomdsbøger gør det, omhandler Perks også de velkendte emner venskab, identitet, sex, stoffer og fremtiden. Perks gør det dog på en måde, så man føler, at man aldrig har hørt om det før. Gennem Charlies beretning og udvikling oplever vi en ungdomskultur og et helt nyt syn på den, og det er lige præcis dét, som gør Perks til et mesterværk. Bogen har læseren i sin magt, og den tager alle virkemidler i brug! 

Perks of being a wallflower er alt det, som jeg blev lovet. Den rører læseren dybt, den er humoristisk og tragisk på en og samme tid - og sproget er så smukt og perfekt, at der ikke er en finger at sætte på det. Toppen af kransekagen er de unikke hovedkarakterer, som forfatteren skaber, og jeg kan ikke takke Stephen Chbosky nok for at have givet Charlie liv og sjæl til at fortælle denne historie!

2 kommentarer:

  1. Det er så god en bog! I hvert fald en af de bedste bøger, jeg har læst i år. Og filmen er også helt fantastisk. :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har så evigt ret - filmen er så god! Jeg så faktisk filmen først (hvilket jeg ellers ikke plejer!), og jeg synes virkelig, at den yder bogen retfærdighed. Emma Watson er enormt dygtig i den film!

      Slet