.

.

torsdag den 17. oktober 2013

"Kunsten at girbe livet" af Chad Harbach

Titel: Kunsten at gribe livet
Forfatter: Chad Harbach
Serie: -
Forlag: Politikens Forlag

Sider: 538
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 3/5


Henry er skabt til noget stort, og hvis han vil, kan han blive en stjerne. Da han starter på college, bliver han optaget på baseballholdet, og han trænes til at blive en verdensmester af holdkaptajnen Schwartz, som kan se Henrys store potentiale. 
Men Schwartz lider af dårlige knæ og har tiden imod sig - og at leve sin drøm gennem sin bedste ven har alvorlige konsekvenser.

Bogen er blevet lanceret som den store samtidsroman og et fuldtendt mesterværk. Derfor havde jeg tårnhøje forventninger, da jeg begyndte på bogen; Desværre blev jeg skuffet. Bogen tog lang tid om at komme i gang, og det gjorde det bestemt ikke bedre, at den konstant handlede om baseball (den sport, som Henry og Schwartz spiller). Jeg HADER sport, og jeg kunne slet ikke engagere mig i de mange kampe, træningssessioner og taktiksnakke, som var ufatteligt detaljerede. 

Når bogen ikke handlede om sport, var der dog en masse interessant at komme efter. Både handlingen og karakterudviklingen var enormt spændende, og jeg var engageret i alle de personer, som medvirker i bogen. Alle har en spændende historie, og den udvikling, de alle går igennem, er en, som vi alle kender til på et eller andet plan.
Som ung i dag er der mange ting, man skal tage stilling til, og det beskæftiger denne bog sig med. Der er tale om seksualitet (både for de unge og de voksne i historien), uddannelse, drømme og de mange krav og forventninger, som man har med sig i rygsækken. Alle disse ting påvirker os og former os som mennesker, og derfor har bogen en force i den store identifikaton, man kan få med samtlige karakterer.

Der er rigtig mange personer, at holde styr på i bogen, men når man er over de første 50 sider, har man styr på, hvem der kender hvem og hvorfor. Jeg vil ikke skrive noget om hver karakter her, men Henry skal nævnes som bogens egentlige hovedperson.
Henry starter på toppen, og alle ved, at han en dag bliver verdenskendt. Han er så tæt på at slå verdensrekorder, og alle kampe bliver vundet, når han er på banen. Men Henry oplever som alle store, at det en dag går galt. En sand tragedie udvikler sig, og Henrys karakter er nok den, der må gå allermest igennem i løbet af bogen. Henry er så godt beskrevet, og alle tanker og følelser bliver læserens egne, fordi man kan se sig selv i ham, ligegyldigt hvem man er.

Kunsten at gribe livet er en rigtig god bog og historie. Når det er det egentlige plot, der udvikles, er man bundet til bogen, og man vil for alt i verdenen ikke ligge den fra sig. Det er bare ærgerligt, at bogen kunne have været 200 sider kortere, for alle de mange kampe er overflødige og ikke det mindste interessante...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar