.

.

tirsdag den 9. april 2013

"Disciplen" af Hjorth & Rosenfeldt

Titel: Disciplen
Forfatter: Hjorth & Rosenfeldt
Serie: Sebastian Bergman
Forlag: Hr. Ferdinand
Sider: 520
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

Dette er andet bind om kriminalpsykologen Sebastian Bergman og hans arbejdet for det svenske Rejsehold.
  
En masse kvinder findes myrdet, og alle på samme måde. Pludseligt går det op for rejseholdet, at det er en copycat af massemorderen Edward Hinde, der har været fængslet i 14 år. Det gør det ikke bedre, at morderen er nødt til at kunne have kontakt med Hinde, og da alle ofre kan forbindes til Sebastian Bergman, bliver det et kapløb med tiden, for hvem er den næste?

Dette er nok en af de bedste krimier, jeg har læst længe. Jeg nød det hele, og jeg kunne slet ikke stoppe igen! Makkerparret her har formået at skrive en fantastisk bog, der er medrivende, og det hele hænger godt sammen!

Sebastian Bergman er en karkater, som man hurtigt har sympati med, selvom han er et stort røvhul. Han er en stakkel, sølle og en smule ynkelig. Hans største svaghed er stadig kvinder, og da det viser sig at være nøglen til mystriet om de mange mord, gør det bestemt ikke hans liv lettere. Alle hans knald (for at sige det på godt dansk) bliver slået ihjel, og han oplever for første gang nogensinde at have dårlig samvittighed over sin livsstil.
Sebastians tab, som vi lærte om i den første bog, følger ham stadigvæk, og det betyder meget for bogen og Sebastian som karakter, at man har læst den første: Især fordi at mordene er et hævntogt på Sebastian.
Sebastian er arrogant og skide irriterende - men han er også humoristisk og en karakter, som alle læsere kan finde sig selv i. I denne bog udfordres han på så mange personlige planer, og det er en fornøjelse at læse om ham som bogens hovedkarakter.

Ligesom i den første bog, følger vi her morderen og hans tankegang. I denne bog har vi disciplen og Mesteren. Der er tale om den spkaldte copycat og Edward Hinde. 
Edward Hinde har været fængslet længe og har et horn i siden på Sebastian. Han hader ham og planlægger evigt og altid, hvordan han skal kunne få sin hævn (Sebastian var med til at fange ham dengang). Hinde er en klassisk psykopat forstået på den måde, at han er klog, charmerende og taktisk. Han har selv studeret psykologi, og samtalerne mellem ham og Sebastian er fantastiske, fordi det netop bliver en magtkamp med ordspil og formuleringer. Hinde ved lige, hvad han vil, og hans tanker og overvejelser gør kun, at man er endnu mere bange for ham. Hans baggrund får man også, og den er tragisk, og det gør også, at Hinde ikke blot er et monster, men et menneske. Man får sat ham i et andet perspektiv, og netop som man skal til at holde lidt af ham, så trækker forfatterne os tilbage til det faktum, at han er en koldblodig psykopat, der kun vil andre ondt.

Copycaten, disciplen eller Den Høje Mand er også en interessant karakter. Han beundrer Hinde, som er blevet landskendt grundet sine bedrifter, og han vil så gerne være som ham. Derfor finder han måder at kontakte Hinde i fængslet, og han hjælper Hinde med at udføre sit hævntogt. Også Den Høje Mands baggrund og især sygelige OCD får vi et indblik i, og det er tydeligt, at han aldrig nogensinde har været nogen - derfor er dette en mulighed for ham for at blive set. Han er ond, modbydelig - og dog... Det er faktisk ikke noget, han har lyst til på samme måde som Hinde, og det giver nogle rigtig spændende træk hos denne karakter. Han er i konflikt med sig selv op til flere gange i løbet af historien, og det gør ham lettere tilgængelig i mine øjne.

Denne bog var bare fantastisk! Spændende lige til det sidste og med en cliffhanger, som gør, at jeg helt klart skal læse den næste i serien!       

Ingen kommentarer:

Send en kommentar