.

.

tirsdag den 22. januar 2013

Anmeldelse af "127 timer - Et umuligt valg" af Aron Ralston

Titel: 127 timer - Et umuligt valg
Forfatter: Aron Ralston
Serie: -
Forlag: Lindhardt & Ringhof

Sider: 349
Sprog: Dansk
Bedømmelse: 5/5

Aron Ralston elsker at klatre i bjerge og tage på overlevelsesture. Han har faktisk gjort det hele sit liv, men denne tur ændrer alt for ham. Han kommer til at sidde fast under en sten, der smadrer hans højre hånd. Ralston gør alt, hvad han kan for at komme fri, men intet hjælper.
Så hvad gør han nu? Lægger han sig til at dø, eller gør han det eneste, som er muligt: At skære sin højre arm af?

Bogen er skrevet af Aron Ralston selv, og jeg må indrømme, at jeg så filmen, før jeg læste bogen. Jeg var fulstændig blæst tilbage i sædet efter oplevelsen, og jeg skyndte mig derfor at købe den! Det har jeg ingenlunde fortrudt. 
Aron fortæller åbent, ærligt og i smertelige detaljer om sin tid fanget i Blue John Canyon. Alle detaljer er med, og det er tydeligt for læseren, at denne bog er Ralstons måde at lukke dette kapitel af sit liv ned. Mens han sad fanget, har han taget billeder, og han har optaget sig selv. Alle disse ting er med i bogen (videoklippene er så skrevet om til tekst). Man kommer helt tæt på Ralston, og det er nogle gange svært at fortsætte, især fordi man ved, hvordan det hele ender.

Ikke desto mindre er bogen fuldstændig fantastisk. Mens Ralston sidder fanget, mindes han sine andre rejser, og selvom disse passager kan være langtrukne, gør det intet. Man lærer ham så godt at kende, og man sidder og griner og græder med ham hele vejen igennem: Ikke mindst når han har sine små sejre, som når han får lavet en form for hængekøje
Bogen er hjertensskærende, og især da Ralston tager beslutningen om at skære armen af, kan man ikke mere. Alligevel skal man fortsætte, for man er nødt til at være hos ham hele vejen igennem det helvede, han udsættes for. 
Selve amputeringen fylder 10-15 sider, og ALT er med. Det lyder som en dårlig splatterfilm, men det er bestemt ikke tilfældet. Vi skal netop have denne del med, fordi det ervigtigt for Ralston at få det ud. Han har brug for afslutningen, og det får han ved at udpensle ALT, der skete den dag.

Bogen om Aron Ralston er fantastisk: intet mindre! Historien, beskrivelserne og ikke mindst den smukke slutning gør, at oplevelsen sidder i dig for evigt!

Du skal læse denne bog, hvis:
- Du elsker realistiske bøger
- Du kunne lide filmen
- Du mangler et mesterværk at fræse dig igennem        

2 kommentarer:

  1. Har set den film, den er helt fantastisk, det kunne være man skulle genopfriske den med bogen måske? :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan KUN anbefales! Jeg elsker bogen, og den er virkelig fantastisk. Det SKAL du! Kunne du lide filmen, vil du ELSKE bogen :)!

      Slet