.

.

søndag den 18. marts 2012

Anmeldelse af "The Last Five Years"

Forestillingen "Edges" er set i forbindelse med mit "job" som kulturblogger for Fredericia teater. Har man lyst til at læse mere om forestillingen, kan det gøres her. Billederne er alle fra forestillingen, og de er taget af fotograf Søren Malmose.
The Last Five Years er personligt en af mine yndlingsmusicals. Jeg lærte den at kende, da jeg i sin tid gik på efterskole, og siden da har jeg hørt soundtracket om og om igen! Lad os slå fast med det samme, at jeg elsker denne historien og sangene! Jeg kan slet ikke få nok af dem, og jeg har det nok med denne musical som med RENT; sangene fungerer også væk fra scenen. Selv efter at have set stykket på en scene nu, kan jeg stadig sidde og lytte til mit soundtrack og ikke føle, at det er mærkeligt eller akavet. Det kræver sin mand eller kvinde at gøre dette ved en musical! Og det formå de 2 skuespillere i The Last Five Years.

Handlingen i stykket er ganske enkel; og så alligevel ikke. Skulle jeg dog referere den for jer, ville jeg sige, at den handler om et forhold, der er gået i stykker. Vi skal nu have en forklaring på, hvorfor dette er sket. Man følger derfor fyren fra forholdet; Jaimy (spillet af Lars Mølsted) fra dengang, de 2 personer lige havde mødt hinanden, og pigen Kathy (spillet af Maria
Skuladottir), som man følger fra det tidspunkt, hvor hun pakker Jaimys ting i deres fælles lejlighed. Jaimy ser frem ad og ender ved breakuppet, mens Kathy går tilbage og ender med at være nyforelsket.

Musicalen her tager et tema op, som alle kan sætte sig ind i på den ene eller dne anden måde. Kærlighed er en stor ting for os alle, og når man er sikker på, at man har mødt den eneste ene, er der intet, der kan stoppe ind; og det sker skam heller ikke i musicalen her! De flytter sammen, de bliver gift og virker meget lykkelige; indtil Jimmys karriere sætter af! Hans bog bliver udgivet og han bliver mere og mere berømt. For ham betyder det dog meget, at have Kathy med på vejen, så de kan dele dette sammen. Kathy er skuespillerinde, men hun får aldrig de store roller, som hun ønsker. Til sidst gider agenten faktisk ikke ringe til hende; med andre ord oplever hun det stik modsatte som Jaimy. Hun sidder hjemme på sofaen og ser på, mens han suser fremad (hvilket også forklares i sangen "Moving too fast").
Spørgsmålet, man siddder med tilbage, når man har set stykket, er vel, hvis skyld det er, at de gik fra hinanden? Var det Kathy, som sad og surmulede, fordi hun ikke selv fik succes? Eller var det Jaimys stigende arrogance og karriere, som blev sat først i hans liv? Eller var det i virkeligheden dem begge to?
Spørgsmålene er mange, og det vil de være i alle forhold, der går i stykker. I dette stykke er det ingen undtagelse. Jeg hørte nogle gå ud af salen, som sagde, at "Jaimy da også bare var et mega fjols, der kun tænkte på at gå sex og succes!"
Andre snakkede om, at "Kathy var pisse pigesur, så de forstod sgu godt, at han knaldede udenom!"
Hvad tænkte jeg selv? Der skal altid 2 til at ødelægge et forhold.
Jaimy er sikker på, at det hele nok skal blive fantastisk med denne smukke pige, Kathy. Hans kærlighed blomstrer, og han kan slet ikke vente med at se hende igen.


Skuespillerne i dette stykke var begge med i forestillingen Edges, som jeg tidligere har anmeldt, Folk husker nok mine knapt så rosende ord om den forstilling, men i dette stykke viser de to, hvad de virkelig kan; både skuespilsmæssigt og sangteknisk - og der skuffes bestemt ikke!
Lars Mølsted var også min favorit i Edges, og her viser han atter en gang, at han er den fødte sanger og har et enormt talent. Han bærer rollen fantastisk, og om muligt bliver niveauet højere igennem stykket. Jaimys sange er mine yndlings i stykket, og han skuffer ikke på noget tidspunkt! Sangene er også oversat fantastisk, og pointerne, symbolikken og de skjulte budskaber er ikke skrottet i en dårlig dansk oversættese.
Maria
Skuladottir viser i dette stykke, at hun er bygget af noget helt unikt! I Edges var hun bestemt en dygtig sanger, men hendes skuespilsevner kom aldrig frem - det gør de her! Hun spiller Kathy på sin hel egen måde og tilføjer hende noget, som jeg ikke så på broadway forestillingen. Hun viser en sårbar side, som er så vigtig for Kathy, men samtidig er hendes vredesudbrud fantastiske og rører seeren mere, end man lige regner med.


Kathy pakker Jaimys ting i starten af stykket. Hun er dybt såret og forstår slet ikke, hvordan de er endt, hvor de er.

Jeg har ævlet længe nu, og det var faktisk ikke meningen. Der er jo ikke andet end ros til stykket, er der? Nej!
Jeg elsker musicalen, og at have set en dansk version har bestemt ikke ødelagt det for mig ;). Jeg kan kun anbefale jer at se denne musical. Den er rørende, smuk, stærk, sørgelig, lykkelig og uforglemmelig!
Der er ganke enkelt ikke andre ord for det i min verden.
Npr man tør tage kærlighed op og gøre dette ved den, har man mod. Mange forbinder musicals med glæde, dansere og korsangere. Det får du intet af i denne musical. Til gengæld kan jeg love dig en historie, du aldrig glemmer, fantastisk musik og stof til eftertanke.


Det eneste tidspunkt, de 2 møder hinanden, er i bryllupsscenen. Et enkelt kys er alt, hvad de 2 elskende får med hinanden i løbet af de 2 timer, stykket varer.

Selv nu har jeg ikke snakket om kontekst og effekter. Det kan siges ganske kort; det fungerer! De smukke computerbaggrunde er ikke som i Edges en hindring for handlingen. Tværtimod hjælper de med at fortælle og holde konteksten i stykket, som i den grad manglede i Edges.

Hvad skal stykket så have i karakter? Er det ikke klart?

TAG IND OG SE DETTE STYKKE - NU!

6/6

Ingen kommentarer:

Send en kommentar